Megint vitáznak a Városliget fáiról

liget projekt liget projekt látványterv
liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere szerint a Liget Budapest projekt gazdái úgy beszélnek a Városliget zöldfelületének megmaradásáról, hogy közben nincs is pontos leltáruk a Liget fáiról. Karácsony Gergely szakértők, civil szervezetek és zuglói polgárok bevonásával szeretné elkészíteni a Városliget fakataszterét.
Vágólapra másolva!

A Liget Budapest projekt gazdái azonban levélben hívták fel a zuglói polgármester figyelmét, hogy a Városliget Zrt., ellentétben a megjelent sajtóhírekkel,

a Liget zöldfelületének több átfogó parkfelmérését is elvégezte már.

Azt írják, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően 2014-ben elkészült a Városliget teljes körű geodéziai felmérése, amelyhez hasonló léptékű a Liget történetében még soha nem történt.

A geodéziai felmérés tartalmazza az összes, több mint 6000 fellelhető fa pontos helyét és törzsátmérőjét. A felmérés alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására, a felszín felett 1 m magasságban mért átmérő adat pedig tájékoztatásul szolgál az adott példány méretéről és koráról.

Az Új Nemzeti Galéria terve Forrás: ligetbudapest.org

Ezzel párhuzamosan, már a 2014 tavaszán kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészült az összes érintett építési hely pontos és teljes körű fakatasztere, amely felmérés az egész parkra vonatkozóan, átfogóan idén áprilisban fejeződött be.

A fakataszter elkészítése során a szakemberek elvégezték a fák részletes felmérését, amely tartalmazza a fa kódját, elnevezését, fizikai paramétereit, a fa pontos állapotának felvételét, esetlegesen szükséges kezelési javaslatokat, a fa dendrológiai értékét és egyéb szempontokat is (például azt, hogy az adott fa ritkaságnak minősül-e). Az ún. Radó-módszer alapján összesen 6358 db fát mértek fel és értékeltek.

Úgy tudjuk, a park rendezésére a tájépítészeti tervpályázatot nyár elején írják ki.

Minden évben vannak parkadatok

A Főkert Zrt. amúgy minden évben elkészíti a parkra vonatkozó ún. parkadatot, melyben részletesen nevesítve megtalálható a parkban meglévő valamennyi parkalkotó elem (növényzet, padok, játszóterek, hulladéktárolók stb.).

Baán László szerint hatvanról hatvanöt százalékra fog nőni a zöldterület a Ligetben Fotó: Origo

Baán László az Origónak adott interjúban is hangsúlyozta, hogy a Liget zöldfelületének védelme és megújítása kiemelkedően fontos a Liget Budapest Projekt során. Hatvanról hatvanöt százalékra fog nőni a zöldterület a Ligetben.

A projekt megvalósulásával az itt lakók is egy megnövelt zöldfelületű és minden elemében sokkal magasabb színvonalú, korántsem túlzsúfolt Városligetet kapnak - mondta.