Pákh Imre nyár végéig vár a Golgota elszállításával

2015.06.25. 16:48

Bár eredeti tervei szerint csütörtökön elszállíttatta volna Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumból, Pákh Imre most mégis úgy döntött: nyár végéig ad haladékot a magyar államnak a tárgyalásokra.

Az Egyesült Államokban élő műgyűjtő elmondta: a Magyar Nemzeti Bankkal a Golgota megvásárlásáról folytatott tárgyalások "a jelek szerint be vannak fagyasztva".

Nem tárgyal velem senki, de még mindig reménykedem, hogy ezt a problémát meg tudjuk oldani

- jegyezte meg, emlékeztetve arra, hogy május 28-án tárgyalt az MNB-ben a második és eddig utolsó alkalommal.

Pákh Imre felidézte, hogy Munkácsy Krisztus-trilógiájának egyetlen nem magyar állami tulajdonban lévő darabjáért 9 millió dollárt (mintegy 2,5 milliárd forintot) kért a Magyar Nemzeti Banktól.

Negatív választ kapott postán

"Mikor a 9 millió dollárról tárgyaltam az MNB-vel, később írásban is rögzített ajánlatot tettem arra, hogy ezért a vételárért cserébe az egész, 52 képből álló Munkácsy-gyűjteményemet 12 éves letétbe adtam volna a magyar államnak. Ez az ár továbbá tartalmazta az elővételi jogot is az egész gyűjteményre" - hangsúlyozta.

Pákh Imre nyár végéig lehetőséget akar adni a tárgyalásraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A műgyűjtő elmondása szerint erre az ajánlatra negatív választ kapott postán, miszerint az MNB-t csak a Golgota érdekli. "Nagyon elcsodálkoztam, hiszen Munkácsyt bemutatni a maga teljességében az Ásító inas nélkül nehezen elképzelhető" - jegyezte meg.

Furcsállja a bunkósbot-módszert

Pákh Imre kiemelte: a Golgotát előző tulajdonosa úgy hozta be, hogy a magyar állam garantálta a festmény szabad elszállítását az országból.

"Julian Beck el is akarta vinni a képet,

ezt én akadályoztam meg a vásárlással. Később egyébként a Golgotát kivittem már az országból a Bécsben néhány éve rendezett nagy Munkácsy-kiállításra" - emlékeztetett.

Pákh Imre hozzátette, a Golgota nemrég elindított magyarországi védetté nyilvánítását mint folyamatot pozitívnak is el tudja könyvelni, mert ez "azt mutatja, hogy a kormány végre komolyan kezd foglalkozni a képek sorsával", de a "bunkósbot-módszert" furcsállja.

A jegybank szerint Pákh hazudik
Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint muszáj volt meglépni a Golgota védetté nyilvánítását, nehogy valami jóvátehetetlen dolog történjen. Állítása szerint Pákh Imre számos ponton hazudik a képpel és a tárgyalásokkal kapcsolatban. Gerhardt az Origónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ő már semmiről sem akarja meggyőzni a Munkácsy-kép tulajdonosát. Azt is mondta, a védetté nyilvánítás szerinte nem azonos egy kép ellopásával.

Ami a megfenekleni látszó tárgyalások bírósági úton történő rendezését illeti, Gerhardt Ferenc erről úgy nyilatkozott, "nem biztos, hogy egy amerikai bíróság döntése bármilyen kötelezvénnyel jár a magyar államra nézve". Szerinte Pákh Imre nemzetközi bíróság elé viheti az ügyet, de nem tud olyanról, hogy efféle viták bíróságon dőltek volna el. A kép tulajdonosa által emlegetett nyomásgyakorlásról, fenyegetésről pedig azt mondta, semmi ilyen nem történt.

Jogtalan lehet a levédetés

"Hamarosan kapok egy jogi szakvéleményt, de a Golgota védetté nyilvánítási folyamatáról valószínűleg az derül majd ki, hogy teljesen jogtalan. Biztosnak látszik, hogy perre tudnánk vinni az ügyet az Egyesült Államokban vagy Németországban, de akár Magyarországon is, szeretném azonban mellőzni ezeket a pereket" - mondta.

A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a GolgotaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pákh Imre elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy megállapodás hiányában már csütörtökön elszállíttatja a Golgotát külföldre, ahol a képre már vár egy vevő, egy orosz üzletember.

A kölcsönszerződés már lejárt, a festmény bármikor elszállítható a Déri Múzeumból

- jegyezte meg.

Nyár végéig nem mozdítja

A tulajdonos most azonban úgy döntött, hogy a Golgotát a Déri Múzeumban hagyja nyár végéig, ezzel lehetőséget szeretne adni az MNB képviselőinek a tárgyalásra. Akkor azonban, ha a következő két és fél hónapban nem sikerül megállapodniuk, elszállíttatja a festményt, amire országhatáron belül még a védettség kimondása is lehetőséget ad, hiszen "erőszakkal szerzett képet ne állítsanak ki múzeumban" - fogalmazott.

"Elkötelezett vagyok az iránt, hogy Munkácsy képeit minél több magyar láthassa, a Golgotát sem azért vettem meg, hogy a lakásomban tartsam, de ha nem sikerül megegyezni, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet" - mondta Pákh Imre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK