Mik ezek a nyolctonnás ívek az Erzsébet hídnál?

2015.07.16. 15:18

Francia sztárművész szobrát hozták Budapest egyik legszebb terére. 

Bemutatták a világhírű francia képzőművész, Bernar Venet Rendezetlen ívek (3 ív x 5) című, nyolc tonnás szoborcsoportját csütörtökön a fővárosi Március 15. téren. Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár szervezésében Budapestre került alkotás október közepéig látható.

Bernar Venet személyében az egyik legfontosabb kortárs szobrász érkezett Budapestre

- hangsúlyozta az acélszobor avatása előtt az Art Market igazgatója. Ledényi Attila hozzátette, a művészeti vásár deklarált célja, hogy a kortárs képzőművészetet közel vigye a közönséghez, idei díszvendégük a francia sztárművész lesz. Terveik szerint még egy köztéri Venet-művet hoznak majd el Budapestre.

Rendezetlen ívek a rendezett pázsitonForrás: MTI/Máthé Zoltán

A fővárosi köztéri művészet nem elég színvonalas

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint Budapestet sok adottsága predesztinálja arra, hogy Európa egyik kulturális fővárosa legyen. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Art Market vagy a CAFe Budapest egyaránt a magyar fővárosra irányítja a nemzetközi közönség figyelmét,

de a köztéri művészet terén lemaradásban vagyunk

- jegyezte meg.

Szerinte a sztárművész szobrának bemutatása jó alkalom arra, hogy a budapestiek és a városvezetés is újragondolja a kortárs vizuális művészettel kialakított viszonyát, hiszen azzal, hogy a történelmi épített környezetbe beengedik a kortárs művészeti alkotásokat,

új pezsgést hoznak a fővárosba.

A művész és műve. A szoborcsoport nyolc tonnaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Bernar Venet két héttel ezelőtt Mexikóban állította fel egy 25 méteres szobrát, jelenleg három másik egyéni kiállítása zajlik Európában, szombaton pedig MetaMetria címmel a veszprémi Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyílik kiállítása.

310 millió forintos szoborcsoport

A Rendezetlen ívek című munka az elmúlt fél évben a bécsi Belvedere Palota kertjében volt látható, onnan szállították át Budapestre a hozzávetőleg 1 millió euró (mintegy 310 millió forint) értékű szoborcsoportot.

Bernar Venet elmondta, hogy nagyméretű acélszobrainak előállításában több mint 20 éve egy magyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. működik közre, munkáival 2012-ben a Műcsarnokban találkozhatott a budapesti közönség.

A Rendezetlen ívek című szoborcsoportot a korábbi tervek szerint Dél-Franciaországba szállították volna, a rendkívül prominens budapesti helyszín azonban meggyőzte a művészt a magyarországi bemutatóról.

Venet francia képzőművész fotózza saját alkotásátForrás: MTI/Máthé Zoltán

Bernar Venet elárulta: nyitott arra, hogy munkája állandóan a Március 15. téren maradjon. "Ez nem pénzkérdés" - fogalmazott.

Kimászik a földből 

Hasonló céljai voltak a tavaly év végén a Széchenyi téren felállított Hervé-Lóránt Ervin köztéri szobornak is: megmutatni, hogy a nagy mérteű kortárs műalkotások szervesen beépülhetnek a városi terekbe, az emberek mindennapjainak részévé válhatnak. 

A Feltépve című munka meglepően pozitív fogadtatása bizonyítja, hogy mindez ötletes, színvonalas, meglepő szobrokkal megvalósítható. Persze Venet konceptualista munkája sokkal absztraktabb, kevésbé egyértelmű képzőművészeti nyelvezetet használ, ezért feltehetően jobban megosztja majd a közönséget.

Egy a földből kimászó embert ábrázoló óriás szobor a Gresham palota előtt a Széchenyi térenForrás: MTI/Róka László

Uralkodik a giccs

Ahogy azta főpolgármester-helyettes is megjegyezte, Budapest köztéri szobrászata hagy kívánnivalót maga után. Az Origo Mélyi József művészettörténésszel a Szavadság téri botrányos emlékmű kapcsán beszélgetett a kis zsánerszobrok köztéri uralmáról. Mélyi szerint a budapesti köztéri szoborállítási kultúránk hanyatlik:

"A mostanában Budapesten is elburjánzó talapzat nélküli zsánerszobrok általában egyszerre értik félre a teljes modernizmust, valamint a nyilvánosság és az aktualitás fogalmát. Az a céljuk, hogy populárisak és emberközeliek legyenek, de ez iszonyatosan nehéz. Ez a küzdelem látszik a Reagan- és a Falk Miksa utcánál lévő Columbo-szobron is."

Peter Falk vakarja a fejét a Falk Miksa utcábanFotó: Bielik István - Origo

A művészettörténész szerint pozitív példa erre a vonulatra Marton László Kis királylánya, szemben Raffay Dávid Kutyás lányával és Szőke Lajos Rikkancsával, amit a Blikk-felirat egyenesen abszurddá tesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK