Mik ezek a nyolctonnás ívek az Erzsébet hídnál?

Bernar Venet
Budapest, 2015. július 16. Bernar Venet francia képzőművész Rendezetlen ívek (3 ív x 5) című, nyolc tonna összsúlyú szoborcsoportja a fővárosi Március 15. téren. Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár szervezésében Budapestre került alkotás október közepéig lesz látható.
Vágólapra másolva!
Francia sztárművész szobrát hozták Budapest egyik legszebb terére. 
Vágólapra másolva!

Bemutatták a világhírű francia képzőművész, Bernar Venet Rendezetlen ívek (3 ív x 5) című, nyolc tonnás szoborcsoportját csütörtökön a fővárosi Március 15. téren. Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár szervezésében Budapestre került alkotás október közepéig látható.

- hangsúlyozta az acélszobor avatása előtt az Art Market igazgatója. Ledényi Attila hozzátette, a művészeti vásár deklarált célja, hogy a kortárs képzőművészetet közel vigye a közönséghez, idei díszvendégük a francia sztárművész lesz. Terveik szerint még egy köztéri Venet-művet hoznak majd el Budapestre.

Rendezetlen ívek a rendezett pázsiton Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fővárosi köztéri művészet nem elég színvonalas

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint Budapestet sok adottsága predesztinálja arra, hogy Európa egyik kulturális fővárosa legyen. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Art Market vagy a CAFe Budapest egyaránt a magyar fővárosra irányítja a nemzetközi közönség figyelmét,

de a köztéri művészet terén lemaradásban vagyunk

- jegyezte meg.

Szerinte a sztárművész szobrának bemutatása jó alkalom arra, hogy a budapestiek és a városvezetés is újragondolja a kortárs vizuális művészettel kialakított viszonyát, hiszen azzal, hogy a történelmi épített környezetbe beengedik a kortárs művészeti alkotásokat,

új pezsgést hoznak a fővárosba.

A művész és műve. A szoborcsoport nyolc tonna Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Bernar Venet két héttel ezelőtt Mexikóban állította fel egy 25 méteres szobrát, jelenleg három másik egyéni kiállítása zajlik Európában, szombaton pedig MetaMetria címmel a veszprémi Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben nyílik kiállítása.

310 millió forintos szoborcsoport

A Rendezetlen ívek című munka az elmúlt fél évben a bécsi Belvedere Palota kertjében volt látható, onnan szállították át Budapestre a hozzávetőleg 1 millió euró (mintegy 310 millió forint) értékű szoborcsoportot.

Bernar Venet elmondta, hogy nagyméretű acélszobrainak előállításában több mint 20 éve egy magyar üzem, a Szalai Fémmegmunkáló Kft. működik közre, munkáival 2012-ben a Műcsarnokban találkozhatott a budapesti közönség.

A Rendezetlen ívek című szoborcsoportot a korábbi tervek szerint Dél-Franciaországba szállították volna, a rendkívül prominens budapesti helyszín azonban meggyőzte a művészt a magyarországi bemutatóról.

Venet francia képzőművész fotózza saját alkotását Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Bernar Venet elárulta: nyitott arra, hogy munkája állandóan a Március 15. téren maradjon. "Ez nem pénzkérdés" - fogalmazott.

Kimászik a földből

Hasonló céljai voltak a tavaly év végén a Széchenyi téren felállított Hervé-Lóránt Ervin köztéri szobornak is: megmutatni, hogy a nagy mérteű kortárs műalkotások szervesen beépülhetnek a városi terekbe, az emberek mindennapjainak részévé válhatnak.

A Feltépve című munka meglepően pozitív fogadtatása bizonyítja, hogy mindez ötletes, színvonalas, meglepő szobrokkal megvalósítható. Persze Venet konceptualista munkája sokkal absztraktabb, kevésbé egyértelmű képzőművészeti nyelvezetet használ, ezért feltehetően jobban megosztja majd a közönséget.

Egy a földből kimászó embert ábrázoló óriás szobor a Gresham palota előtt a Széchenyi téren Forrás: MTI/Róka László

Uralkodik a giccs

Ahogy azta főpolgármester-helyettes is megjegyezte, Budapest köztéri szobrászata hagy kívánnivalót maga után. Az Origo Mélyi József művészettörténésszel a Szavadság téri botrányos emlékmű kapcsán beszélgetett a kis zsánerszobrok köztéri uralmáról. Mélyi szerint a budapesti köztéri szoborállítási kultúránk hanyatlik:

"A mostanában Budapesten is elburjánzó talapzat nélküli zsánerszobrok általában egyszerre értik félre a teljes modernizmust, valamint a nyilvánosság és az aktualitás fogalmát. Az a céljuk, hogy populárisak és emberközeliek legyenek, de ez iszonyatosan nehéz. Ez a küzdelem látszik a Reagan- és a Falk Miksa utcánál lévő Columbo-szobron is."

Peter Falk vakarja a fejét a Falk Miksa utcában Fotó: Bielik István - Origo

A művészettörténész szerint pozitív példa erre a vonulatra Marton László Kis királylánya, szemben Raffay Dávid Kutyás lányával és Szőke Lajos Rikkancsával, amit a Blikk-felirat egyenesen abszurddá tesz.

Szavazzon!

Ön milyen köztéri szobrokat látna szívesen Budapesten?