Eredetileg többet kért a Tiziano-képért a tulajdonos

2015.07.21. 10:26

Nem elégedett a Tiziano-kép 4,5 milliárd forintos vételi árával Pintér Gyula vállalkozó, aki szerint háromszoros árat ígértek neki a festményért angliai viszonteladók, akik arab vevők számára értékesítették volna tovább a művet.

A festményt azonban nem adhatta el külföldre, mert védett képként nem lehet kivinni az országból - emlékeztet a Népszabadság keddi száma, amely szerint Pintér Gyula eredetileg többet kért a képért az államtól.

Ahogy azt az Origo is megírta, a Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizetett Pintér Gyulának a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében.

Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kiállítótermébenForrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A képet, amely tíz éve bukkant fel egy pécsi magángyűjteményből, 2005 tavaszán 140 millió forintért vette a Nagyházi Galéria árverésén, akkor azonban még nem volt biztos, hogy a képet Tiziano festette. Mint a galéria tulajdonosa, Soóky Marietta a lapnak felidézte, hiába kérték az eladót, hogy várjon néhány hónapot, amíg elkészülnek a vizsgálatok.

A lap szerint a kép mai vételárának megítélése nem egyértelmű: 2011-ben aukciós Tiziano-rekordnak számított a Sacra Conversazione című festmény 16,9 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) ára, de 2012-ben a Diana és Callisto című nagyméretű képért 45 millió fontot (csaknem 20 milliárd forintot) fizetett ki a National Galleries of Scotland és a Britain's National Gallery.

KAPCSOLÓDÓ CIKK