Csak úgy fogynak a múzeumok a Liget Projektből

liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
Nem költözik a Városligetben felépülő Új Nemzeti Galéria épületébe a Ludwig Múzeum. Marad jelenlegi helyén, a Müpában. A kockaépületeket már kidobták, viszont lesz színház.
Vágólapra másolva!

A Liget Projekt elemeit a kormány október 20-i döntése véglegesítette. Kihúzták a projektből a két kockaépületet, vagyis a Fotómúzeumot és a Magyar Építészetek Házát, és elvetették a Néprajzi Múzeum már elfogadott épülettervét. Erre új pályázat írnak ki.

Mindez azt jelenti, hogy bár eredetileg múzeumi negyedről volt szó, összesen két múzeumot építenek, ráadásul jelen pillanatban egyiknek sincs elfogadott épületterve.

Marad a Ludwig, ahol van

Eldőlt az is, hogy a Ludwig Múzeum nem kerül az Új Nemzeti Galéria épületébe, így nem fog megtörténni a gyűjtemények egyesítése sem.

A Snöhetta-terv Forrás: ligetbudapest.org

Emiatt viszont az épület 20 százalékkal kisebb lesz, és a kivitelezési költség is csökken. Heteken belül eldől az is, hogy a Petőfi Csarnok helyére építendő múzeumot a Snöhetta vagy a SANAA tervezheti-e – árulta el a miniszteri biztos.

Komoly változások, beszállt a Kolibri

A további változások az Ötvenhatosok terének sávját érintik: nem a Liget Projekt részeként épül meg Budapesten az Építészeti, illetve a Fotómúzeum, a tér másik pontjára írnak ki új pályázatot a Néprajzi Múzeumra, amelynek eddig tervezett helyére

az 1952-ben elbontott Városligeti Színházat építik vissza, eredeti formájában.

A Városligeti Színház egy valóságos "szecessziós ékszerdoboz", amelyet, bár nem voltak háborús sérülései, 1952-ben elbontottak, tervrajzai azonban fennmaradtak, így hitelesen helyreállítható – közölte Baán László. Hozzátette: a színházi funkciót régóta tervezték a Ligetbe, mert a történelmi előzmények után hiányzott a tervezett családiélménypark-jelleghez.

Persze lehet, hogy régóta tervezték, de

a nyilvánosságban színházról eddig nem esett szó a Liget Projekt kapcsán.

Úgy tudjuk, ez a kormány kérésére került be a projektbe.

Az elsősorban családi és gyermekelőadások otthonának szánt teátrum fenntartója a Városliget Zrt. lesz, szakmai együttműködő partnere pedig a Kolibri Színház.

A kivilágított futókör jól hangzik

De vajon eljut-e a megvalósulásig, ellentétben például a Fotómúzeummal?

Az első lépcsőben, 2018 tavaszára készül el a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum rekonstrukciója, a Szépművészeti Múzeum felújítása, valamint a Szabolcs utcában a 30 ezer négyzetméteres Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, 2019 nyarára pedig a projekt többi eleme.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látványterve. Előtérben a raktárközpont, mögötte az eredetileg zsidó imaháznak épült látogatóközpont, háttérben egy régi kórházépület, amiben egy kutatóintézet kap majd helyet Forrás: ligetbudapest.org

Mint közölte, 2014 végéig kiírják a tájépítészeti pályázatot is, amelynek szempontjairól már megállapodtak a Magyar Építész Kamara Tájépítészeti tagozatával. A pályázat során a Kós Károly sétánynál már elterelt forgalommal számolnak – most hétköznapokon 10-15 ezer autó halad át a Ligeten –, de az elterelés részleteit a fővárosnak és a BKK-nak kell kidolgoznia.

A kiírásban benne lesz egy kivilágított, két kilométeres futókör

és egy új, nagy, kivilágított játszótér is.

Még nem biztos, mi lesz a Dór csarnokkal

Baán László a Nyugati Projekttel kapcsolatban megjegyezte, hogy az nem a Liget Projekt része, még akkor sem, ha annak meghosszabbításaként jön létre.

A Szépművészetibe 2018 tavaszára a Magyar Nemzeti Galériával egyesített 1800 előtti gyűjtemény költözik be, míg a Szépművészeti 1800 utáni műtárgyaiból az Új Nemzeti Galéria elkészültéig a Nemzeti Galéria mostani épületében, a Várban látható majd válogatás. A felújítás után a Szépművészetiben a Jón és a Dór piramis egybenyitása után létrejön a mélyföldszinten egy nagy időszaki kiállítótér,

de elképzelhető, hogy a Dór csarnok is ilyen funkciót kap – közölte.

Baán László beszámolója szerint a kormány döntött a Vajdahunyadvár műemléki rekonstrukciójáról is, az épületbe azonban csak úgy lenne elhelyezhető bármilyen új funkció, ha a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új otthont kapna.

Mélygarázsok és bár

Jelenleg legalább 2500 autó parkol a Ligetben, nemcsak az Ötvenhatosok terén, hanem az Állatkerti körúton és más belső utak mentén is – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos. A felszíni parkolás kiváltására három nagy mélygarázs épül: az Ötvenhatosok tere alatt, az Állatkert mellett, valamint a Közlekedési Múzeum és az Új Nemzeti Galéria között, összesen 2000 férőhellyel, a buszparkoló pedig a Vágány utcába kerül.

Mint elmondta, a Petőfi Csarnok és a romos Hungexpo-irodaházak bontása már a télen elindul,

a Kertem szabadtéri romkocsma helyett pedig bár lesz a Magyar Zene Háza park felé nyitott, alsó részében.

A Hősök terén az 1928–38 közötti, részben parkosított állapot visszaállítása a cél – számolt be Baán László.