Rajongók gyűjtenek legókockákat Aj Vej-vej műalkotásához

Aj Vejvej világhírű kínai avantgárd művész, emberjogi aktivista a londoni Royal Academy of Artsban megtekinthető kiállításának megnyitóján
Vágólapra másolva!
Mivel a dán Lego cég nem volt hajlandó leszállítani az Aj Vej-vej legújabb műalkotásához megrendelt legókockákat, a világon több művészeti galéria indított gyűjtést, hogy a kínai művész elkészíthesse munkáját.
Vágólapra másolva!
Aj Vej-vej egy londoni alkotásnál Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A londoni Royal Academy, ahol jelenleg egy Aj Vej-vej-kiállítás látható,

arra biztatta a látogatókat, hogy az udvarán felállított autót töltsék meg legóval,

amit ők eljuttatnak a művésznek.

A kezdeményezéshez a New York-i Brooklyn Múzeum, a berlini Martin Gropius Bau és az ausztráliai Victoria állambeli Nemzeti Galéria is csatlakozott. Az utóbbi galéria decemberben szeretné megnyitni azt a kiállítást, amelyhez Aj Vej-vej tervezett alkotása készülne.

Ahogy az Origo a napokban beszámolt róla, a kínai hatóságok által korábban letartóztatott és alighanem mindmáig megfigyelt képzőművész az Instagram-oldalán jelentette be, hogy a cég visszautasította a megrendelését.

Aj Vej-vej egy nagyobb adag Lego-téglát szeretett volna rendelni a játékgyártó cégtől, de a dán vállalat a rendelés politikai természetére hivatkozva elutasította a vásárlását. A művész kijelentette:

ez a lépés diszkriminatív és cenzúrázza a művészetet.

A kínai művész nem állt meg persze ennyinél, az Instagramján közzétett két képet, amiken Lego-kockákat készül lehúzni a vécén. A csészén ugyanúgy az R. Mutt felirat olvasható, ahogyan Marcel Duchamp 1917-es, egy piszoárt formázó, Szökőkút című alkotásán is.