Fekete György még nagyobb hatalmat kap

MMA közgyűlés
Budapest, 2015. május 28. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszél az MMA első idei rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban 2015. május 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Tovább nőhet a Magyar Művészeti Akadémia befolyása, most éppen a Nemzeti Kulturális Alap szakmai autonómiájának rovására.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kulturális Alap idén hétmilliárd forintot osztott szét kultúrára, szakmai alapon. A szervezet szakmai önállósága ezért kulcskérdés, most ez fog sérülni, ha megvalósul a kormány terve, írja a Népszabadság. Egy novemberben tárgyalásra kerülő tervezet szerint a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia így megkerülhetetlen lesz művészetfinanszírozási kérdésekben.

A lap információi szerint a stratégiai döntéseket hozó NKA-bizottságba és a támogatási igényekről döntő művészeti kollégiumokba a jövőben nem az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, hanem

  • harmadukat a miniszter saját hatáskörben,
  • harmadukat az MMA.
  • és csak harmadukat a többi művészeti szervezet.
Fekete György hatalma eddig sem volt kicsi Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez azt jelenti, hogy akár egy egységes szakmai fellépés sem lesz elég semmire, ha a kormány és a kormány által köztestületté emelt MMA együtt szavaz. A lap szerint ráadásul az NKA alelnökének kinevezéséhez is ki kell majd kérni az MMA elnökének véleményét, ahogy ahhoz a döntéshez is, hogy a keretből melyik művészeti kollégium mennyi pénzt oszthat szét.

Ha megvalósul ez a terv, jóval

több lehetőség lesz arra, hogy az NKA kollégiumai ne tisztán szakmai alapon hozzák meg döntéseiket.

Vagyis ha az emberi erőforrások minisztere által kijelölt tagok és az MMA által delegált tagok egy számukra kedves művészt szeretnének pénzhez juttatni, a művészeti szakmai szervezetek által delegált tagok tehetetlenek lesznek.