Szőcs Géza közbűnténnyé tenné a nyilvános hazugságot

Kossuth-díj 2015.
Budapest, 2015. március 15. Szőcs Géza József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, költő, a Magyar PEN Club elnöke, miután átvette a Kossuth-díjat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Parlamentben 2015. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A felelős kormánybiztos szerint kollektív intelligenciatesztet végeznek az országban. Hogy kik? A médiabanditák.
Vágólapra másolva!

A Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos a Mandineren intézett indulatos kirohanást a honi médiabanditizmus ellen.

Szőcs szerint az alapvető probléma a rendszerváltásig nyúlik vissza. Utána valakik visszaéltek a magyar társadalom nyilvánosság iránti igényével: "A rendszerváltás után a magyar társadalom teljesen felkészületlen és védtelen állapotba került: nyilvánosság iránti természetes igényével a legalantasabban visszaéltek. Igazságok helyett műigazságokkal táplálták,

vitaminok helyett mérgeket kapott,

valóságosság helyett hazugságosságot."

Szőcs Géza József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, költő, a Magyar PEN Club elnöke, miután átvette a Kossuth-díjat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szőcs Géza tudna megoldást javasolni, írja, és meg is teszi ezt:

A kártérítési elvek szigorítását. Például: ha egy lap leírja valakiről, hogy ellopott 100 millió forintot, azt az állítást gyorsított eljárásnak kell tisztáznia. És ha a megvádolt személy valóban ellopott 100 millió forintot, a legnagyobb szigorral kell lecsapni rá. De ha az ellenkezője bizonyosodik be - hogy az újságíró hazudott -, akkor neki kelljen kifizetnie az erkölcsi kárt, amelyet okozott. Hogy mennyit? Hiszen világos, nem? Százmillió forintot" - írja.

Szőcs indulatos és rendpártibb

Szőcs aztán bevallja, hogy indulatos, és hozzáteszi, hogy rendpártibb lett, mint volt: "A közmorál ellen végbevitt merényletek példás szankcionálásának híve lettem" - állítja.

A szöveg ezek után hirtelen a menekültkérdéshez is hozzászól pár sor erejéig: "Jajveszékelés van, hogy miért nem bánunk emberségesebben a menekültekkel, de alig esik szó azokról, akik szegény menekülteket a halálcsónakokba és halálfurgonokba terelik." Ha jól értjük Szőcs Gézát, ez is a sajtó hibája.

A magyar pavilon Forrás: www.expohungary.com

Szőcs aztán azt sugalmazza, hogy valakiknek érdekében áll az, hogy ne fogják el az embercsempészeket: "Ne mondja senki, hogy ezek felderítése lehetetlen egy olyan szövetségi rendszerben, amelyen belül egyik hatalom képes tulajdon szövetségeseit akár legmagasabb szinten is lehallgatni - hogyan is jelenthetne nehézséget néhány borostás maffiózó azonosítása..."

Szőcs aztán egy elég érdekes ötletet vet fel:

"Ki ne látná, hogy egy kollektív intelligencia-tesztet próbálnak ki az országban?"

Nem teljesen világos, kik tesztelik az országot, de Szőcs feltehetően az újságírókra gondol.

Szőcs kirohanásának előzménye, hogy az Index nemrégiben cikksorozatot közölt a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjáról és Szőcs Géza ezzel kapcsolatos vitatható döntéseiről. A magyar szereplés 5,2 milliárd forintba került.