Meglepő dolgok derültek ki a Fekete négyzetről

fekete négyzet
A világ leghíresebb absztrakt festménye, a Fekete négyzet, ami mára eléggé megrepedezett
Vágólapra másolva!
Két másik képet is festett híres Fekete négyzet című festménye alá Kazimir Malevics orosz absztrakt festő. A fekete szín alatt állítólag egy rasszista poént is találtak. "Négerek harcolnak egy barlangban", írta a vászonra a festő, majd lefestette feketével, de lehet, hogy mindez csak utalás egy francia képre.
Vágólapra másolva!

A felfedezést a moszkvai Tretyakov képtár jelentette be, egy művészettörténeti konferencián, amelyet a 20. századi absztrakt festészet egyik alapművének tartott Fekete négyzet megalkotásának századik évfordulója alkalmából tartottak, közölte a Kultura orosz televíziós csatorna.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy egy másik kép is van a Fekete négyzet alatt. Most felfedeztük, hogy nem is egy, hanem kettő" - mondta Jekatyerina Voronyina, a Tretyakov képtár szakértője.

A világ leghíresebb absztrakt festménye, a Fekete négyzet, ami mára eléggé megrepedezett Forrás: Public domain / Wikipedia

A Fekete négyzet alatt felfedezett első kép egy kubista-futurista kompozíció, a két réteg között egy protoszuprematista kompozíció található, mondta a szakértő.

Hogy kerül a rasszista poén a festményre?

A lengyel származású Malevics az 1910-es években uralkodó orosz avantgárd idején a kubista-futurizmus lelkes híve volt, mielőtt a geometrikus absztrakción alapuló szuprematizmusra adta a fejét.

A szakértők a képen felfedeztek egy feliratot is a festőtől - mondta el Jekatyerina Voronyina. A felirat jelentése

és Alphone Allain francia író Négerek harca egy pincében éjjel című, 1887-ben készült festményére utal. Ugyanakkor több híradás hangsúlyozza, hogy a kutatók nem teljesen biztosak a felirat jelentésében, mert Malevics kézírását nehéz megfejteni.

A Tretyakov képtárban található Fekete négyzet a tízes évek első felében készült, Malevics később a festmény még két további változatát megfestette.

Kevésbé ismert munkája Malevicsnek a Vörös négyzet - az alatt egyelőre nem találtak semmit. A kép alcíme egyébként:

Festői realizmus: parasztasszony két dimenzióban.

Egy másik Malevics-mű Forrás: Public domain / Wikipedia