Aki nem figyel, nekimehet a hajléktalanok falának

2015.11.28. 10:34

Az Elfogadás fala címmel adták át pénteken Budapest belvárosában azt a tűzfalat, amelyen hajléktalan alkotók munkái hívják fel a figyelmet a szolidaritás fontosságára.

A Színes Város Csoport és a Menhely Alapítvány július elején hirdetett pályázatot otthontalan művészeknek, hogy mutassák be, mit gondolnak az elfogadásról. A kiírásra dallal, verssel, grafikával, vagy novellával lehetett pályázni – mondta el a helyszínen Kalota Ágnes projektvezető, a Színes Város képviseletében.

Baranyecz János Branyó, a falon látható Fal firka című vers szerzője az Elfogadás Fala című falfestmény előttForrás: MTI/Mohai Balázs

A győztes pályamunkák, Székely Attila Bontsuk le az előítéletek falát című grafikája és Baranyecz János Branyó Fal firka című verse, péntektől látható a VII. kerületi Kürt utca egyik tűzfalán.

Kalota Ágnes elmondta, a szervezet két éve szeretne olyan projektet létrehozni, amelyben a köztéri művészet eszközeivel reagálnak egy társadalmi problémára az érintettek részvételével, hogy az ne csak egy alkotás, hanem önkifejezés is legyen. 

A falfestmény a VII. kerületi Kürt utcában láthatóForrás: MTI/Mohai Balázs

A tűzfalra kerülő alkotás tervezése és a kivitelezés közösen zajlott a nyertes hajléktalan művészek és a tűzfalfestő szervezet által felkért alkotók között.

A kiírásra beérkezett további 26 alkotásból a Mika Tivadar Mulatóban nyílt kiállítás, ez péntektől két hónapon át lesz látogatható.

A többi alkotásból a Mika Tivadar Mulatóban nyílik kiállításForrás: Farkas András

A pályázatokat Pálfi György László egyetemi docens, Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport kurátora, Takács Attila, egy hajléktalanságot megtapasztalt rádiós műsorvezető, Kalota Ágnes, az Elfogadás Fala projektvezetője bírálta el, a projekt megvalósulását a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati forrása tette lehetővé.

Forrás: Farkas András
Baranyecz János Branyó: Fal firka
Lehet még neked is utca a lakásod,
lesz-e akkor még igazi barátod?
Nem tudhatod, mi a sors terve
Nem sodor-e téged is erre?!
Fogadj el engem,
hisz én is elfogadlak,
olvasd ezt lassan,
s ne menj a falnak!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK