Totális átalakulás előtt a Nemzeti Kulturális Alap

Balog Zoltán, Doncsev András
NKA sajtótájékoztató 2015.12.22.
Vágólapra másolva!
Totális átalakulás előtt a Nemzeti Kulturális Alap, de remélik, nem lesz törés a munkában. Az új központi NKA-bizottság április 1-jén áll fel. A folyóiratkiadással az NKA alelnöke szerint minden a legnagyobb rendben, az új pályázatot épp a sajtótájékoztató napján írták ki. De magát a sajtótájékoztatót a népzene miatt hívták össze.
Vágólapra másolva!

Kissé abszurd, kábé húsz perces sajtótájékoztatót adott a Nemzeti Kulturális Alap vezetése. Pedig a magyar kultúrafinanszírozás legfontosabb, évi mintegy hétmilliárd forintot szétosztó intézménye jóformán teljes átalakulás előtt áll. Egy törvénymódosító értelmében a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia tagjaival kell feltölteni egyharmad arányban az összes szakmai kollégiumot és az NKA legfőbb döntéshozó bizottságát, ráadásul az MMA elnökének a legfontosabb kérdésekben ki kell kérni a véleményét.

Balog Zoltán és Doncsev András bejelentette, hogy az NKA népzenei programot indít Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ez ellen másfél tucat független szakmai szervezet tiltakozott, és még Jankovics Marcell, az MMA alelnöke is azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy minderről nem történt semmilyen egyeztetés.

Jóval több kollégium lesz

A kormány.hu-n található dokumentumból kiderül, hogy nemcsak új szakmai kollégiumok alakulnak, hanem megváltozik a kollégiumok struktúrája is. Több mint másfélszeresére nő a számuk, 10-ről 17-re: például külön kollégiumot kapott a táncművészet, a népművészet, az örökségvédelem, az iparművészet, a könnyűzene és a filmművészet.

Tehát ezek lesznek jövőre (a hibás számozást megtartottuk):

1. Építőművészet Kollégiuma
1. Filmművészet Kollégiuma
2. Fotóművészet Kollégiuma
3. Iparművészet Kollégiuma
4. Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma
5. Képzőművészet Kollégiuma
6. Könnyűzene Kollégiuma
7. Könyvkiadás Kollégiuma
8. Közgyűjtemények Kollégiuma
9. Közművelődés Kollégiuma
10. Kulturális Fesztiválok Kollégiuma
11. Népművészet Kollégiuma
12. Örökségvédelem Kollégiuma
13. Szépirodalom Kollégiuma
14. Színházművészet Kollégiuma
15. Táncművészet Kollégiuma
16. Zeneművészet Kollégiuma

Megszűnik a folyóirat-kiadási kollégium, ami csak most, késve, a sajtótájékoztató előtt nem sokkal írta ki éves pályázatát, február 4-i határidővel, de a kiemelt lapoknak kitalált hároméves támogatási szerződéseket nem újították meg. Ez meglehetősen rosszul érintette a kulturális lapokat, több főszerkesztő közös levelet írt Balog Zoltánnak, választ nem kaptak. Nemrég körbekérdeztük több jelentős kulturális havilap főszerkesztőjét a magyar folyóirat-kiadás helyzetéről, válaszaikból elég tragikus kép rajzolódott ki.

Támogatás folkkluboknak

Tehát ebben a helyzetben adott sajtótájékoztatót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egyben az NKA elnöke, és Doncsev András, az NKA alelnöke, méghozzá arról, hogy az alap

népzenei programot indít jövőre 150 millió forintból.

A Cseh Tamás-program sikerén felbuzdulva az NKA most a népzenét veszi célba, és nem is csak a magyart, hanem „a Kárpát-medencei népzenei kultúrát”, vagyis például „táncházakat", „folkklubokat”, „világzenei szólistákat”, „Kárpát-medencei zenei fesztiválokat” és a „népdaloktatás fejlesztését” támogatják majd.

150 millió megy a Kárpát-medence népzenei kultúrárjára Fotó: M.Schmidt János – Origo

Természetesen az újságírói kérdések nem erről, hanem az NKA átalakulásáról szóltak. Balog a következőket árulta el.

  • Az NKA új, úgynevezett nagybizottsága április 1-jén áll munkába.
  • A szakmai kollégiumok ettől még megkezdhetik működésüket korábban. (Az nem világos, hogy ez hogyan lehetséges, hiszen a kollégiumok éves keretösszegét a bizottság határozza meg.)
  • A most kiírt, idei folyóirat-pályázat azért csak 350 milliós keretösszegű, mert a hároméves támogatásra elkülönített összegről már az új kollégiumok fognak dönteni.
  • A szakma kérése volt, hogy ne legyen folyóirat-kiadási kollégium, és a folyóiratok ügye kerüljön az adott szakmai kollégiumokhoz.
  • Az újonnan alakuló filmművészeti kollégium nem filmkészítést támogat majd - az egyrészt a Filmalap, másrészt az MTVA feladata -, hanem forgatókönyv-ötleteket, filmfesztiválokat, filmbemutatókat, mozikat.

Balog Zoltán elmondta az átszervezésről:

továbbá bízik benne, hogy nem is lesz fennakadás.

Az viszont nem hangzott el, hogy mikor írják ki az első pályázatokat az új kollégiumok.

Késve írták ki a pályázatot

Doncsev András külön elmondta: nincsenek veszélyben a folyóiratok, a pályázat elérhető a honlapjukon. Az általunk megkérdezett főszerkesztők ezt nem így látják, hiszen a hosszú átfutási idő miatt a támogatások utalása legkorábban is csak április körül lehet esedékes.

Információink szerint a most kiírt pályázatra érkező pályázatokat az NKA fogja szétosztani az új kollégiumok között. Kérdés, hogy az olyan több művészeti ággal foglalkozó kritikai kulturális portálokat, mint a Revizor vagy a Prae, vajon melyik kollégiumhoz utalja az NKA.

Krízishelyzet

„Krízishelyzet van, az elmúlt években a kulturális lapok főszerkesztői már azt sem tudták, melyik ujjukat vágják még le, kit küldjenek el, miről mondjanak le” – vázolta a helyzetet kérdésünkre Schubert Gusztáv, a négyezer példányban és hat évtizede megjelenő Filmvilág főszerkesztője. „A Filmvilágnál hat éve még öt újságíró dolgozott, ma ketten vagyunk, és mindössze két angol nyelvű filmes szaklapra van pénzünk előfizetni, filmfesztiválokra nem tudunk embert küldeni”.

Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkeszője szerint krízishelyzet van Forrás: MTI/Kallos Bea

A Jelenkor főszerkesztőjét, Ágoston Zoltánt agodalommal tölti el az MMA térhódítása. Szerinte eddig az NKA-ban nem volt túlzott hatalma senkinek, főleg szakmai szempontok érvényesültek. „A gazdag magyar folyóirat-kultúrára inkább büszkének kéne lenni, és nem pedig hagyni, hogy komoly szakmai műhelyek a megszűnés szélén egyensúlyozzanak" - mondta.

Kollár Árpád, a megszűnő folyóirat-kiadási kollégium most leköszönő elnöke az Origónak arról beszélt, hogy az MMA befolyásszerzése és a mostani strukturális átalakítás bizonytalanságot szül, gyengíti az NKA-t és veszélyezteti a kiegyensúlyozott döntéshozatalt.