Kiadhatja az állam Bruegel Keresztelő Szent Jánosát

bruegel keresztelő
Id. Pieter Bruegel: Keresztelő Szent János prédikációja
Vágólapra másolva!
Kiadhatja az állam idősebb Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek, amennyiben az igénylők az örökösi minőségüket a jogszabályoknak megfelelően támasztják alá – írja közleményében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Az állam ugyanis nem tudja megfelelően igazolni a tulajdonosi jogviszonyát. A 16. századi németalföldi festőművész egyik leghíresebb képét ma a Szépművészeti Múzeumban őrzik.

Id. Pieter Bruegel: Keresztelő Szent János prédikációja Forrás: Wikimedia Commons

Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám tavaly augusztusban jelezték, hogy visszakérik a festményt. Lázár János megállapította: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – mint az állami tulajdonjog gyakorlója –

nem bizonyította kétséget kizáróan a vagyontárgy feletti tulajdonjogát,

azaz azt, hogy a tulajdonjog jogszerű eljárás keretében keletkezett-e és az igénylés időpontjában is fennáll-e.

A kép egyelőre a Szépművészeti Múzeumban marad Forrás: MTI/Kovács Tamás

Amennyiben nem, úgy a közgyűjtemény haladéktalanul köteles kiadni a vagyontárgyat az öröklési bizonyítvánnyal vagy hagyatékátadó végzéssel rendelkező eredeti tulajdonosnak, vagy az ő jogutódjának.

A Miniszterelnökség közleménye ugyanakkor rámutat: a visszaadás nem eredményezi a tulajdonjogi igény eldöntését, mert az a bíróság hatáskörébe tartozik.

A festmény mindaddig a múzeumban marad,

amíg az igénylő okirati bizonyítékkal nem támasztja alá azt, hogy joga van a festményt birtokba venni.