Miniszteri figyelmeztetés a gyanús festménykölcsönzés miatt

2016.02.12. 12:27

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója figyelmeztetést kapott, amiért nem kért engedélyt a minisztertől a Habony ismerőseinek kikölcsönzött barokk festményekért. 

A héten derült ki, hogy a képek a Szerb utca 9-ben lógtak három hónapig. A festményeket Jáksó László és Halkó Gabriella cége, a Brand Lab Kft. kölcsönözte a múzeumtól, egyenként havi 15 ezer forintért. Mivel egy magáncégről van szó, a kölcsönzéshez miniszteri hozzájárulás kellett volna.  

A kölcsönszerződésen Baán László aláírása szerepelFotó: Pivarnyik Balázs - Origo

Nem kértek engedélyt

Baán László ebben az esetben nem kért engedélyt, Balog Zoltán ezért megrovásban részesítette - erősítette meg a hírt a Nol.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

„A Szépművészeti Múzeum a kölcsönzési szerződés megkötése előtt nem kérte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének hozzájárulását, pedig ez az akkor hatályban lévő, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 38/A. § (5) bekezdése alapján törvényi kötelezettsége lett volna" - közölték a lappal. A miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el.

Az ügyben megkerestük a Szépművészeti Múzeumot, ahol elismerték, hogy kellett volna engedély, és adminisztratív hibát követtek el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK