Mindenki annyit fizethet a múzeumért, amennyit akar

2016.03.01. 13:11

A jövőben egyértelműbbé teszi „fizess, amennyit szeretnél” politikáját a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, amelyet azzal vádoltak meg, hogy félrevezeti látogatóit, mivel 25 dolláros (7100 forintos) belépődíj megvásárlását „ajánlja”.

A friss megállapodás értelmében az intézmény ezentúl csak „javasolni” fogja a 25 dolláros belépő megváltását, továbbá jelzésekkel fogja emlékeztetni látogatóit arra, hogy „kedvük szerint dönthetnek arról, mennyit fizetnek”.

A társadalom minden rétege eljuthat a múzeumbaForrás: AFP/2015 Getty Images/Spencer Platt

Az ügy felpereseit képviselő Andrew Celli Jr. szerint a változtatásoknak hála a „múzeum kapui valóban megnyílnak a társadalom minden rétege előtt”.

A múzeum belépődíj-politikájának finomítását az intézmény új helyszíne, a Met Breuer e havi megnyitásával kapcsolják össze a munkatársak szerint.

A New York-i Metropolitan több mint hatmillió látogatót vonz évente és a felnőttek 25, a nyugdíjasok 17, a diákok 12 dolláros „ajánlott” áron válthatnak belépőt az intézménybe.

A felperesek szerint félrevezették a látogatókatForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

A három éve indított perben megfogalmazott vádak szerint a Met félrevezeti látogatóit azzal, hogy azt sugallja számukra, mintha a teljes összeget ki kellene fizetniük. A múzeum illetékesei elutasították a vádakat.

A múlt héten elfogadott megállapodás értelmében – amely még bírósági jóváhagyásra vár – az intézmény honlapján és kasszáinál is az új nyelvezetet fogják használni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK