Tízmillióból ápolják az idős fákat a Városligetben

Fák kivágása ellen tiltakozók a Városligetben
Fák kivágása ellen tiltakozók a Városligetben
Vágólapra másolva!
Idősfa-ápolási programjában elsőként az Olof Palme ház emblematikus fáját menti meg a Városliget Zrt. Közleményt adott ki a témában.
Vágólapra másolva!

Több mint 170 idős fa ápolását tervezi az idén a Városliget Zrt. az erre a célra elkülönített, tízmilliós keret terhére. A program első alanya az a híres, 90-100 éves nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), mely az Olof Palme Ház sétány felőli oldalán, a lépcsősor előtt helyezkedik el, és a Főkert Zrt. szakértői véleménye szerint meglehetősen leromlott, balesetveszélyes az állapota.

A fa ugyan élettanilag igen rossz állapotban van, de nem menthetetlen Fotó: M. Schmidt János - Origo

Nemrégiben egy, a Kertem által felkért dendrológus szakember is 3D-s vizsgálatot végzett az ostorfán, hiszen a kedvelt vendéglátóhely épp a fa közelében nyitná meg kapuit az idei szezonban. A szakértői vélemények összegzéséből kiderült, a fa ugyan élettanilag igen rossz állapotban van, de nem menthetetlen, ezért a Városliget Zrt. megteszi a szükséges lépéseket.

"A törzsön lévő odút kezeljük, kitisztítjuk, a koronában lévő elszáradt vázágakat, gallyakat eltávolítjuk. A rossz élőhelyi adottságok miatt a gyökérzet nem tud elég tápanyagot felvenni, így a lombkorona felületet jócskán csökkenteni kell, és tápanyagot juttatni a gyökér zónába, hogy a fa vitalitási erejét növelni tudjuk. Amint ezt az ifjító, tisztító munkát elvégeztük, újra megvizsgáljuk a fát; ha szükséges a törzsön lévő korharásról endoszkópos vizsgálatot is készíttetünk" - olvasható a közleményben.

Egészségesebb lesz a faállomány Fotó: M. Schmidt János - Origo

A Városliget Zrt. szerint a Liget Budapest Projekt részeként, a városligeti parkrehabilitáció nyomán – melynek az idős, értékes fák megmentése is célja - 60 százalékról 65 százalékra emelkedik a zöldfelületek aránya.

Egészségesebb lesz a faállomány, és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes.

Egy komplex ökológiai felmérés azt is kimutatta, hogy a közpark szegényes élővilága igencsak magán viseli a több évtizedes gondozatlanság nyomait. Az átfogó parkfelújítás szükségessé teszi a beteg fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával – többek közt 842 darab tiszafát ültetnek - és cserjés vadfoltok kialakításával teljes egészében rehabilitálják a Városligetet.