Nem fizettek még ennyit élő magyar művész munkájáért

2016.06.10. 12:30

Reigl Judit rekordot döntött a Sotheby's június 7-i párizsi árverésén: 1955-ben festett képéért új tulajdonosa 411 ezer eurót, majdnem 128 millió forintot fizetett.

Az Artportal szerint várható volt, hogy Reigl Judit rekordot dönt majd az árverésen, hiszen ugyanitt tavaly decemberben közel 100 millió forintot adtak Kitörés című, az 50-es években készült sorozatának egyik darabjáért, és ezzel a művész „magasabb árosztályba" lépett.

A mostani aukción eladott festmény ráadásul ugyanennek a sorozatnak része, csak évvel korábban, 1955-ben készült, és ugyanannak a francia magángyűjteménynek a része volt. A Sotheby's most már a tavalyinál jóval magasabb, 2-300 ezer eurós árat szabott meg, és végül ennél jóval többért kelt el a kép, hiszen új tulajdonosa 411 ezer eurót fizetett érte.

Az Artportal azt írja, hogy az átszámítva majdnem 128 millió forintért eladott festmény ezzel rekordot döntött, hiszen élő magyar művész munkája most először kelt el forintban számolva kilenc számjegyű összegért.

A 93 éves, Kossuth-díjas Reigl Judit 1954 óta állít ki Franciaországban, az ötvenes évek eleje óta ott él és alkot, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a párizsi árverésen született a rekord.

Reigl Judit: Kitörés, 1955Forrás: Sotheby's