Biliárdasztallá változott a Duna Szentendrénél

Vincze Ottó képzőművész installációja a szentendrei Duna-ágon
Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész River-pool/Vízballonok című alkotása a szentendrei Duna-ágon.
Vágólapra másolva!
Különleges installációval gazdagodott a szentendrei látkép: a helyi képzőművész, Vincze Ottó műve az Art Capital programsorozat keretében készült el. Az Art Capital augusztus végén kezdődik Szentendrén: augusztus 27. és október 16. között a nemzetközi és hazai kortárs képzőművészet meghatározó képviselőinek munkái láthatóak majd.
Vágólapra másolva!

A térinstallációiról ismert művész, Vincze Ottó a River-pool – Vízballonok című munkájában a színes hajózási bójákat idézi meg, de ezúttal biliárdgolyók alakjában. Installációjában

megfordítja a biliárd dinamikáját:

a golyók véletlenszerűen elhelyezve, lehorgonyozva lebegnek a víz felszínén, míg az „asztal", azaz a Duna, folyamatos mozgásban van alattuk.

Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész River-pool/Vízballonok című alkotása a szentendrei Duna-ágon. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az installáció helyszínének több jelentésrétege is van: a valamikori szentendrei kikötőről van szó, és

annyi biliárdgolyót formázó bója került a vízre, ahány hajóból valaha a szentendrei délszláv, dalmát, és görög lakosság kereskedőinek flottillája állt.

A River-pool installáció más utalásokkal is kötődik Szentendréhez: például azokkal az apró jelekkel, amelyek a fehér bóják oldalán láthatóak. Hasonlóakat sok Főtér környéki ház kapuján is fel lehet fedezni: ezek a jelek voltak a szentendrei kereskedők jelvényei. A kettős keresztből, horgonyból és a 4-es számjegyből álló faragott szimbólumokban előbbi a pravoszláv egyházhoz való tartozást jelentette, a négyes pedig az akkori kereskedelemi etikára utalt, azaz, hogy a négy százaléknál magasabb haszon nem számított tisztességesnek.

Az Art Capital nemzetközi művészeti rendezvénysorozat felvezető programja keretében bemutatott szabadtéri installáció 19 darab óriás, vízen úszó biliárdgolyóból áll. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az installáció az augusztus 27-én kezdődő Art Capitalhoz kapcsolódik,

amelynek címe arra utal, hogy Szentendre milyen fontos szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében.

Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója a Duna-parton tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a "kevert" műfajú, a művészeti fesztivált és a képzőművészeti biennálét ötvöző projektben

20 kiállítás, 60 program és 90 alkotó várja a közönséget.

Az idei év témája az idő, a kortárs időtapasztalat, így a hazai és külföldi művészek munkáit egyaránt felvonultató kiállítások és a programok arra reflektálnak, hogy a nagyvárosi életforma miatt hogyan változik meg életünk tempója.

Vincze Ottó alkotása az egykori szentendrei kereskedelmi flottának állít emléket. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az igazgató hozzátette, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum és az Art Capital Alapítvány rendezvényét hagyományteremtő szándékkal hozták létre, és jövőre szeretnék tovább bővítve folytatni.

Gulyás Gábor kiemelte, hogy a műfajilag sokszínű programok szervesen kapcsolódnak a város képzőművészeti múltjához, Szentendrét ugyanis

egyedülálló képzőművészeti tradíciója, számos nagyszerű kiállítóhelye és itt élő alkotója arra predesztinálja, hogy a magyar képzőművészet kiemelt központja legyen.

Az FMC igazgatója azt is megjegyezte, hogy a képzőművészetet nemzetközi perspektívában kell elhelyezni, és az Art Capital ezt a pozícionálást kívánja elősegíteni.

Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A projekt részeinek többsége nemzetközi érdekeltségű. Az elvesztegetett idő című központi kiállítás szeptember 3-án nyílik a MűvészetMalomban, és alkotói a mai nemzetközi képzőművészet meghatározó alakjai, például Marina Abramovic, Peter Kogler vagy Bill Viola.

A rendezők azt is fontosnak tartották, hogy a környező országok képzőművészeti műhelyei, alkotói is részesei legyenek a projektnek. Ennek eredménye például a Kolozsvári Ecsetgyár nagyszabású bemutatkozása, de távolabbi helyekről, például

Londonból, Párizsból vagy Los Angelesből is érkeznek munkák.

A rendezvénysorozat keretében kedden-szerdán főként filmes programok, csütörtökönként kortárs művészek bemutatkozása, péntekenként irodalmi estek és koncertek, szombatonként tárlatvezetések, kerekasztal-beszélgetések, vasárnaponként pedig múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket.

A rendezvényen alkalmazott bérletrendszerrel arra szeretnének ösztönözni mindenkit, hogy több programra is visszatérjen. Az Art Capital programjainak 99 százaléka gyalogosan jól bejárható térben, Szentendre belvárosában található.

Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész a River-pool/Vízballonok című alkotása mellett. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Vincze Ottó hozzátette, hogy az FMC Art Capital Alapítványának közreműködésével megvalósult, az önkormányzat által finanszírozott installációt a tervek szerint októberig láthatják a Duna és a város felől érkezők. Az érdeklődőknek szombatonként, délután 5 és 7 óra között csónakos vízi tárlatvezetést is tartanak.