Animációval álmodták újra a festő démoni figuráit

2016.11.22. 16:13

Fej nélkül csipegető csirke, kokainra éhes, nyelves kígyó és Justin Bieber hatalmas feje is megjelenik Hieronymus Bosch leghíresebb festményének újragondolt verziójában. 

A híres németalföldi festő, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójára a holland MOTI (Museum of th Image) felkért egy dizájner csapatot, hogy alkossanak

egy hatalmas videoinstallációt a festő emlékére.

A végeredményt egészen december 31-ig lehet megnézni a bredai MOTI-ban.

A hollandiában dolgozó Studio Smack eddig leginkább videoklipeket készített, most azonban megmutathatták, mire képesek. Az interneten elérhető egy apró ízelítő az óriási projektjükből. Bosch talán leghíresebb munkáját, a Gyönyörök kertjé-t álmodták ebben újra az alkotók - a táblakép középső, legmozgalmasabb részére koncentráltak.

Érdemes elkalandozni az eredeti festmény és a modern animáció alakjai között, mert rengeteg hasonlóság van, de azt már az első másodpercekben ki lehet szúrni, hogy bátran nyúltak Bosch munkájához.

A Gyönyörök kertje című szárnyas oltár - a videóban a középső részt dolgozták fel a dizájnerekForrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

A kertben olyan alakokat helyeztek el az animációs feldolgozásban, amelyek egytől egyig a 21. századi nyugati civilizáció vágyait és túlzásait testesítik meg. Van itt önzés, erotika, hiúság és persze fogyasztás is. Az biztos, hogy az eredeti Bosch-képet és ezt a modern, "mozgó verziót"

is órákig lehet nézegetni.

Az összevetés pedig még több időt vehet igénybe, de megéri.

Mi például egész sokáig kerestük a dizájnerek Facebook-bejegyzésében beharangozott

gigantikus Justin Bieber-fejet, de végül meglett.

Aki többet szeretne megtudni a festményről és magáról, Boschról, annak kitűnő böngészési lehetőséget nyújt a Gyönyörök kertjé-nek látványos és nagyon profi, interaktív változata.

KAPCSOLÓDÓ CIKK