Magyar festőért állnak sorba a kínaiak

Munkácsy és kora
Vágólapra másolva!
Nagyszabású kiállításon ismerheti meg a kínai közönség a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait. A tárlat anyaga Munkácsy műveitől kezdve a nagybányai festők munkáin keresztül egészen a modernizmus úttörőinek számító Rippl-Rónai és Vaszary munkásságáig terjedő bő fél évszázadot fogja át.
Vágólapra másolva!

A Munkácsy és kora című kiállításra közel száz festmény érkezett a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre személyes gyűjteményéből. A tárlat középpontjában a névadó életműve áll: a képek egyharmada Munkácsy-festmény. A kiállításon a jeles festőbarát, Paál László művei mellett többek között Szinyei Merse Pál tájképei is láthatóak. A plein air festészetet a szolnoki és a nagybányai művésztelep alkotói képviselik.

Kicsik és nagyok egyaránt rajonganak Munkácsy-ért Forrás: flickr/Bjarke Liboriussen

Hagyomány és megújulás

A kínai közönség első alkalommal találkozhat a magyar művészet klasszikusaival, de a magyar közönség 2012 augusztusában a Hagyomány és megújulás című tárlaton már bepillantást nyert a kínai kortárs képzőművészetbe. Kína ilyen méretű kortárs kiállítással először mutatkozott be az európai kontinensen.

A Munkácsy és kora című tárlat 2015. január 18-ig tekinthető meg a sanghaji China Art Múzeumban. A kiállított festmények között az Újoncozás 1848-ban, a Színvázlat a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetéhez és A virágok áldozata is szerepel. Íme.

Munkácsy Mihály: Újoncozás 1848-ban, 1877 Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Munkácsy Mihály: Színvázlat a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetéhez, 1880-as évek Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Munkácsy Mihály: A virágok áldozata, 1896 Forrás: Magyar Nemzeti Galéria