A múzeumi szelfi lehet a legújabb őrület

Múzeum selfie
Vágólapra másolva!
Ha nem is Olivia Muus vette észre először a hasonlóságot a klasszikus portréfestmények és modernkori megfelelőjük, a szelfik között, a fiatal reklámszakember az elsők között házasította össze a két műfajt. Olivia az első múzeumi szelfijét hétfőn készítette a koppenhágai Nemzeti Galériában, azóta már német, osztrák és horvát múzeumlátogatók is csatlakoztak a projekthez.
Vágólapra másolva!

Olivia Muus kezdeményezése a szelfik felől a festmények modorosságát, a portrékon keresztül pedig a szelfik ürességét figurázza ki, miközben reklámkampánynak sem volna utolsó, hiszen a fotók elkészítéséhez legalább egyszer jegyet kell váltani valamelyik múzeumba.

Sántít a szelfi

A szelfi kifejezés annyiban sántít, hogy a múzeumlátogató gyakorlatilag nem szerepel a fotón, átvitt értelemben azonban mégicsak saját magát látja viszont a képen. A festményeken ábrázolt alakok ugyanis nem saját magukra, hanem egyértelműen a tükörre céloznak a kamerájukkal, oda, ahol – az elképzelt tükörképük helyén – a rendhagyó szelfi készítője áll. Márpedig a gondos festményválasztás és a precíz beállítás garantáltan többet mutat meg a kép készítőjéről, mint egy idétlen fürdőszobai fotó.

Hogy csupán szórakozás a múzeumi szelfi vagy új művészeti ágat képvisel, azt egyelőre nehéz volna eldönteni, de az biztos, hogy egészen újszerű párbeszédre késztet bennünket a klasszikus portrékkal. A kérdés már csak az, hogy meddig kell várnunk arra, hogy megjelenjenek az első, hazai múzeumokban készült szelfik Olivia oldalán?

A körömlakk és a gyűrűk is hozzátartoznak az illúzióhoz Forrás: http://museumofselfies.tumblr.com/

Kövessük a telefonnal a modell tekintetét Forrás: http://museumofselfies.tumblr.com/

Ügyeljünk a kéztartásra Forrás: http://museumofselfies.tumblr.com/

Fényképezés előtt ne felejtsük el kikapcsolni a vakut Forrás: http://museumofselfies.tumblr.com/