Egy Sziget-szakértő angol Kordáék koncertjén

2011.08.12., 15:36

Barry Goodman 14 éve él Magyarországon, ez a tizenötödik Szigete. Tizenegy órakor megnézi Klárikát és Gyurit, a két kedvencét. De addig sok mást is csinál, az [origo] percről percre követi és fényképezi a fesztiválon.

00.30 |

A gyaloglás vége

Közel kilenc és fél óra, nyolc sör, 64 méteres magasság és nyolc kilométer gyaloglás után búcsút intünk Barry 103. Sziget-napjának.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

00.05 |

Barry fel van dobva

Kilenc óra fesztiválozás után és karsérülése ellenére Barry frissebb, mint a nap elején. Csúcspontjához érkezett 103. Szigete.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

23.30 |

Barry csápol

Barry a tizedik sor környékén csápol, és lelkesen énekli kedvenc számát, a Szeress úgy is, ha rossz vagyok címűt. Tíz perce megy a koncert, a Volt terasznál és húszméteres gyűrűjében áthatolhatatlan a tömeg. Barry könnyű sérüléseket szerzett az alkarján, míg befurakodott a tömegben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22.58 |

Barry arca örömtől sugárzik

Létrejött a találkozó. "Minden évben itt vagyok, ez a legjobb koncert!" - mondta az örökifjú házaspárnak magyarul. Klárikát érezhetően megérintették legnagyobb angol rajongójának szavai, mert lassan és tagoltam elmondta: "Ez a koncert picit más lesz, egy videokoncert, harminc évvel ezelőtti dalok a kivetítőn". Hozzátette, hogy a módszert Elton Johntól lesték el Los Angelesben, csak ott a művész túl kicsi volt, a kivetítő meg túl nagy. A Korda-házaspárt viszont ügyelni fog az arányokra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22.41 |

Kordáék backstage-ében

Bejutottunk a backstage-be! György lezserül kigombolt ingben ül, Klárika sminkel. Barry a nyitómondatát gyakorolja: "Nagyon örülök, művésznő, művész úr" - it is ok, right? - kérdezi nyolc méterre kedvenceitől. A terv az, hogy a a Korda-házaspár legnagyobb angol rajongójaként fog bemutatkozni. Az izgalomra meg is vette a hetedik sörét.
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

22.02 |

. Barry felismeri VV Lacit

"Néztétek a Való Világot? VV Laci reklámozza a grilléttermet" - mutat egy csíkos nyakkendős Grill Food Enjoy feliratú poszterre. Néhány napja VV Zsófit látta ledér öltözékben sétálni fel-alá, és még négy-öt X-faktorossal is összefutott, akiknek a nevét hiba nélkül ejti ki. Amúgy pedig fokozódik az izgalom: kevesebb mint egy óra múlva színre lépnek Balázs Kláriék!

21:45 |

A Prodigy mozgásba lendíti Barryt

"Ez az egyetlen jó számuk" - mondja el a Breathe-ről és szolid fejmozgással és a refrén éneklésével fejezi ki tetszését a hatalmasra duzzadt tömegben.

21:30 |

Akkor jó a toitoi, ha van benne lámpa

A szabadtéri, nyitott, körbeállós férfi vécéknél szerzett tapasztalata szerint a magasak jobbak, mint a derékig érők. Utóbbiak ugyanis alig takarnak valamit. A Toi Toi-okkal akkor elégedett, ha van lámpájuk. "Mindig jó tudni hol vagy és mi más történt még ott" - fogalmazza meg a bölcseletet.

20:57 |

A jól megérdemelt ötödik sör

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

20:54 |

"A végén azért kicsit féltem"

Több mint egy óra várakozás után Barry végre fölemelkedik, hogy a magasban igya meg az ötödik sörét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

20:33 |

Kinek a felelőssége?

Mindenkinek a sajátja. Végre eljutunk addig, hogy aláírjuk a nyilatkozatot, hogy a 64 méteres magasságban való sörözést mindenki a saját szakállára vállalja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

20:20 |

"Fashionable kukás"

Barry nagy tisztelője a magyar kultúrának, a pálinkáért nem rajong, mert az íze a körömlaklemosóra emlékezteti. Amúgy pedig viccesebben keveri az angolt a magyarral, mint a legautentikusabb amerikás magyarok. Hirtelen egy Amy Winehouse-nak maszkírozott szemétszedőnőre bök: "fashionable kukás" - jegyzi meg epésen.

20:02 |

Barry a magyar rocktörténelem nagykönyvében

Csak a beavatottak tudják Barryről, hogy örökre beírta magát a magyar rocktörténelem nagykönyvébe. A legendás Suicide Cow zenekar Barry's song című slágerében a következőképpen méltatja: "aki öt sört iszik egy éjszaka, és nem tiszteli az édesanyját", valamint a szövegbe foglalta a szerző azt is, hogy ő tiszta szívből szereti Barryt. A számot Barry születésnapjára kapta az énekestől, később a Barry's Song a repertoár szerves része lett.

19:25 |

Hatvan méter magasban készül meginni a következő sört

"Kicsit rémisztő, magas és vékony" - így jellemezi a koncertező Skunk Anansie-t a negyedik sör és az első szilvapálinka után a Sziget legtapasztaltabb angolja, miközben a Dreher légbe emelkedő asztalánál áll sorba hölgykísérőjével.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Várakozás közben felidézi legkedvesebb Sziget-emlékét, amikor 1997-ben egy hatalmas, káoszba torkolló tortacsatában vett részt. "Ragadós volt, és nyúlós, alig tudtuk magunkról lemosni" - idézi fel a keserédes múltat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:42 |

Már csak 4 óra Klárika és Gyuri koncertjéig

Barry érdeklődéssel vegyes áhítattal figyeli a Nagyszínpadon éneklő Skunk Anansie-t. De igazából Klárika és Gyuri koncertjéig vágja a centit, addig már csak 4 órát kell várni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:17 |

"Azért nem annyira zavaróak a külföldiek"

Mint írtuk, Barry tizenöt év tapasztalatával a zsebében bármikor képes gyorselemzést készíteni a Szigetről. Nekünk a Skunk Anansie-koncert előtt tette meg ezt.

Miben változott a Sziget az elmúlt tíz évben?

Az árak változtak: idén egy korsó sör 530 forint, amikor először voltam itt, 90 forint volt. Más a technológia, és a légkör is megváltozott, de továbbra is barátságos, nyugodt fesztivál. Nem baj, ha sok a külföldi, de azért kellenek magyarok is egy magyar fesztiválra. Mondjuk azért annyira nem zavaróak a külföldiek.

Hogyan változott a te hozzáállásod a Szigethez?

Korábban nagy csoportban jöttünk, mostanában viszont egyedül jövök, és itt futok bele a többiekbe. Most már kicsit kevesebb az ismerős, és csak egy-egy napra jönnek ki.

Mi volt a legjobb koncert, amelyen voltál?

A Pulp mind a kétszer. És Klárika és Gyuri is. Az Iron Maident is láttam mind a kétszer, szuper volt, még ha nem is az én stílusom.

17:47 |

Ami szükséges a 103. Sziget-nap túléléséhez

Barry megmutatta, mit cipel a hátizsákjában. Százkét nap tapasztalata alapján a következő dolgokat hozta magával: napszemüveg, pulcsi, öt szelet pirítható kenyér, három darab duplacsokis pilótakeksz, vécépapír, frissen vásárolt Sziget-pulcsi - a hölgykísérőnek, szinte érintetlen százas papírzsebkendő-csomag, vám- és pénzügyőrség-esőkabát, angol nyelvű fesztiválprogram és egy füzet, amelybe jegyzetelhetők a Szigeten szerzett szép emlékek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:35 |

Fő az elővigyázatosság

A Világzenei színpad felé tartunk, Barry éppen megitta a harmadik sörét - elfelejtettük megemlíteni, hogy a másodikat ebéd közben fogyasztotta el. Elővigyázatos, a dehidratáltságot elkerülendő már most feltölti vízzel a flakonját.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:30 |

"Ezt tuti nem fogom kipróbálni..."

Van, ami még Barrynek is sok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő