Pribil György, 1967-2013

Pribil György, Kimnowak
Vágólapra másolva!
Szerda este autóbalesetben meghalt Pribil György, a magyar rock és blues kiemelkedő gitárosa, az S-Modell, Kimnowak, Hobo Blues Band tagja. 46 éves volt.
Vágólapra másolva!

Kismaroson két autó frontálisan ütközött, egyelőre nem tudni, miért. A Zene.hu értesülése szerint egyiket Pribil György vezette, aki a helyszínen életét vesztette. A másik sofőrt kórházba szállították.

Pribil György egy 2012-es interjúban mesélt arról, hogy gyerekkorában, hétévesen fogta meg először a rock and roll, egyelőre nem a zene, hanem az életérzés. A szülei által olvasott Tükör magazinban látta Keith Richards és Mick Jagger fotóját, amelyen a bíróságról távoztak valamilyen balhéjuk után: "kezükben cigi, rettenet vagányak; azt néztem, hogy ez a két pasi mennyire másként viselkedik, mint ahogy az akkoriban megszokott volt." A zenét később ismerte meg, és mint hivatalos életrajzában olvasható, "annyira szent dolog volt számomra, hogy hosszú ideig hozzá sem mertem nyúlni."

Végül 18 évesen kezdett gitározni, és hamar a magyar blues- és rockzene kiemelkedő alakja lett. Saját zenekara az 1985-ben alakult S-Modell volt, amely saját számok mellett Rolling Stonest és rock and roll-klasszikusokat is játszott; egy ideig Equus néven működött, majd újjáalakult. Emellett megfordult a Palermo Boogie Gangben, Ferenczi György mellett, a Topó Neurock Társulatban, az Állati Elmékben; vendégeskedett számos formációban. 1999-től kezdve a Hobo Blues Band szólógitárosa is volt.

Országos ismertségre a Kimnowak tagjaként tett szert; Novák Péter énekes és Nagy Gergely basszusgitáros mellett nemcsak gitározott, de ő számított az 1993-ban alakult zenekarban a fő zeneszerzőnek. Több nagy sláger is fűződik a nevéhez. A Kimnowak 2001-ben adta ki best of lemezét; egy ideig még koncertezett, majd eltűnt. Novák Péter az Indexnek ezt nyilatkozta: "Bár a Kimnowak soha nem oszlott fel, már régen zenéltünk együtt, ettől függetlenül Gyurival még a hét elején is beszéltünk egymással. Ő a másik felem volt. Az a közel száz dal, amit együtt írtunk, nélküle nem születhetett volna meg. Ez volt a kémiája a dolognak. Az biztos, hogy Gyuri nélkül már nem lesz többet Kimnowak." Az S-Modell zenekar is azt közölte Facebook-oldalán, hogy vezetője halála után megszűnik. Az alábbi számmal emlékeztek rá.