Ők 2015 legígéretesebb csajai

indiana lauren henson
Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak, ideje szemlét tartani. Első körben az év eddigi legígéretesebb női bemutatkozásai közül válogattuk ki a kedvenceinket, amire jó apropót szolgáltat, hogy egyikük a megjelenés előtt meghallgathatóvá tette az albumát. Van, akinek összejött végre a nagylemez, van, aki viszont egy számával is elérte, hogy komoly lemezcég szerződjön vele, van itt elektronika, és van itt Arctic Monkeyst idéző gitárzene, van 18 éves lázadó és kétgyermekes családanya is. 
Vágólapra másolva!

Empress OF

Meghallgathatóvá tette bemutatkozó lemezét Empress Of, azaz a hondurasi származású, Los Angelesből Brooklynba költöző Lorely Rodriguez, akit az év egyik legnagyobb felfedezésének tartanak. Olyasmi helyzetben van, mint FKA Twigs tavaly: villantott már egy-két dolgot, az igazi vízválasztót viszont a nagylemez megjelenése jelenti, amiért a legtöbb blogon máris rajonganak. A Me című nagylemez dalaiban egyébként lehet is egy keveset találni FKA Twigs zenéjéből, ahogy van itt Emika, Austra és rengeteg más is. Korábban lépett már fel például Florence Welsh előtt, most elég jó esélye van a befutásra.

Kelela

A napokban mutatta be legújabb számát az etiópiai felmenőkkel rendelkező amerikai Kelela. A harmincegy éves énekesnő sem teljesen ismeretlen, 2013-ban kiadott Cut 4 Me című mixtape-jére nemcsak a kritikusok figyeltek fel, hanem Björk és Solange Knowles is. A tervek szerint május 5-én kellett volna megjelenni a Hallucinogen című bemutatkozó EP-jének, de valamiért október 9-re tolták a megjelenését. Valamit rebesgetnek nagylemezről is, de erről semmit nem találtunk egyelőre. Nem lennénk meglepődve, ha egy kicsit bunkóbbra mixelve hamarosan a szórakozóhelyeken is megszólalna a Rewind, mert az énektémákat arra teremtették, hogy emberek halálrészegen összesimuljanak rá.

Alessia Cara

Az év egyik legnagyobbat ütő bemutatkozása kétségtelenül a tizennyolc éves kanadai énekes csajé: a zenei lapoktól a divatmagazinokig mindenhol ajánlották a Here című számát. Cara nemrég még feldolgozásokat énekelt a Youtube-on, míg egy kiadó fejesének a lánya fel nem hívta rá apja figyelmét. Azóta pedig már az a Def Jam Records készül arra, hogy kiadja a bemutatkozó albumát, ami korábban Jay-Z, most Kanye West dolgait kezeli. Az alap egyébként ismerős lehet többek között a Portishead Glory Boxából, ez eredetileg Isaac Hayes egyik száma. A dal pedig arról szól, hogy Cara utál egy házibulit, amiből mielőbb menne haza.

Kacy Hill

Egy hete jelentette meg legújabb dalát Kacy Hill, aki tavaly szeptemberben nagyot ment az Experience nevű bemutatkozó dalával. Az, hogy az első száma időnként kísértetiesen emlékeztet FKA Twigsre, korántsem meglepő, szerinte ugyanis 2014 egyik legjobb popzenei pillanata az énekesnő Jimmy Fallon-os szereplése volt. Mint fogalmazott, számára bizonyítékul szolgált arra, hogy a popkultúra vágyik kissé elvontabb hangokra is. A most megjelent Foreign Fields jóval eredetibb már: ahogy több helyen is megírták, itt már sokkal inkább lehet Kate Busht elődként emlegetni, de hasonlítják Zola Jesushoz és Austrához is.

Courtney Barnett

A huszonhat éves ausztrál énekesnő évek óta szállítja a dalokat, a legnagyobb fesztiválok színpadán szerepel, idén pedig megjelent a bemutatkozó lemeze is, ami a vártnál is nagyobbat szólt: majdnem minden kritikus rajongott érte, úgyhogy itt a helye nálunk is. A Sometimes I Sit and Think and Sometimes I Just Sit tavasszal jelent meg, és olyan király számok szerepelnek rajta, mint a Pedestrian at Best, ami jól hozza az Arctic Monkeyst is, de ennél azért jóval mélyebb a merítés. Courtney Barnettnek nemcsak arra van jó esélye, hogy szélesebb körben is ismertté váljon, de arra is, hogy a következő évek egyik meghatározó női előadója legyen.

Indiana

Egy kicsit Lauren Henson, azaz Indiana is kilóg a sorból, mert Courtney Barnetthez hasonlóan évek óta adja ki a dalait, a legnagyobb slágerét is ellőtte már 2014-ben, a bemutatkozó albumát mégis csak idén januárban hozta ki, No Romeo címen. És bár még mindig csak 27 éves, kétgyermekes családanya. Ahogy a Guardiannak fogalmazott, a koncertek után nem bulizik, hanem a pelenkákat cserélgeti. Zenélni is csak néhány éve kezdett, magától tanulgatott egy zongorán játszani, amikor hozzájuk került egy. Ha Kacy Hallt több helyen is Austrához hasonlították, akkor Indianára pláne igaz a dolog, a lemezén többnyire nagy ívű, kissé merengős elektropop dalok szerepelnek.

Szavazzon!

Ki jött be a legjobban?