40 éves a világ egyik legnépszerűbb dala

2015.10.31. 10:18

Ma negyvenéves a Queen Bohemian Rhapsodyja, minden idők egyik legsikeresebb száma. A héten sorra jöttek ki a dallal foglalkozó cikkek, ezekből szemezgetünk néhány érdekességet. Kiderült például, hogy Brian May nem tartja nehezen eljátszható számnak, és cseppet sem unja még.

Freddie Mercury szerezte a teljes Bohemian RhapsodytForrás: Origo

Azt például kevesen tudják, hogy a dal Cowboy Song munkacímen futott. A számot hat különböző stúdióban rakták össze, a Queen próbára tette vele az akkori stúdiótechnikát, a legjobb hangzást szerették volna elérni. 180 hangsávból állt össze, csak az operás rész felvétele három hétig tartott, akkoriban ennyi idő alatt mások egy teljes albumot feljátszottak. A videót 4500 fontból forgatták, ezt tartják az egyik első klipnek. Senki nem tudja, miről szól. 

Ez volt a legdrágábban elkészített dal akkoriban, de minden pennyt megért a zenekarnak és a kiadónak is, kilenc hétig vezette a brit slágerlistát, és 1976-ig több mint egymillió példányt adtak el belőle, végül minden idők harmadik legjobban fogyó száma lett az Egyesült Királyságban. Brian May szerint nem különösebben nehéz élőben előadni, arról viszont azonnal lemondtak, hogy az operabetétet elénekeljék, többnyire valami fényshow-t tettek be a helyére.

Amikor a Wayne világát forgatták, Mike Myers felhívta Brian Mayt, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy bekerüljön a filmbe. Myers még egy kazettát is küldött, amit May meg tudott mutatni Mercurynak, a dal szerzőjének, aki akkor már ki sem tudott kelni az ágyból. Az énekes imádta, úgyhogy semmi akadálya nem volt, hogy bekerüljön. Maynek egyébként nincs elege a dalból, ha meghallja a rádióban, még fel is hangosítja, de léggitározni azért nem léggitározik rá.

Most ünnepelte a születésnapját egy másik legendássá vált szám, az Oasis Wonderwallja is, ami október 30-án lett húszéves. Ahogy Noel Gallagher mondta, a Wonderwall nem egy szerelmes szám. Egy képzeletbeli barátról szól, aki megmenti az embert önmagától. Az eredeti címe Wishing Stone volt. Noel maga szerette volna énekelni, de átadta a testvérének, Liamnek, aki kezdettől fogva utálta, most is úgy nyilatkozik róla, hogy émelygés fogja el, ha elő kell adnia. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK