Elkezdődött a Led Zeppelin plágiumpere

Led Zeppelin Page, Jimmy; Plant, Robert énekes felirat filmbemutató FOTÓ ÁLTALÁNOS gitáros koncertfilm Közéleti személyiség foglalkozása művész rockzenekar SZEMÉLY zenész
New York, 2012. október 10. Robert Plant énekes (b) és Jimmy Page gitáros, a Led Zeppelin egykori angol rockzenekar alapító tagjai részt vesznek a Celebration Day című koncertfilmjük New York-i bemutatóján 2012. október 9-én. A koncertfilm a zenekar újraegyesülését örökítette meg, amikor a 2007. december 10-én Ahmet Ertegün producer emlékére rendezett koncerten játszanak a londoni The O2 arénában. (MTI/EPA/Peter Foley)
Vágólapra másolva!
A per elején többször is lejátszatták a két rockszám kezdő gitárrészeit, sőt, a nagyobb hasonlóság kedvéért a perlő Spirit együttes jogi képviselője külön leadta a két szám kiszedett kezdőhangjait is. A hasonlóság állítólag meggyőző, kérdés, hogy mire lesz elég a perben. 
Vágólapra másolva!

A tárgyalás kedden kezdődött és várhatóan öt napig tart majd. A Spirit együttes nevében még 1997-ben adták be a keresetet, de csak most kezdődött a tárgyalás, miután áprilisban egy amerikai kerületi bíróság határozata alapján az 1971-ben íródottt Stairway to Heaven és a Spirit 1967-es száma, a Taurus bevezető akkordjai lényegi hasonlóságot mutatnak.

A Taurus szám elején, 0:44-nél hallható a Stairway to Heavenből ismerős rész.

A Spirit együttes énekes gitárosa, Randy Wolfe még 1997-ben, nem sokkal halála előtt azt mondta egy interjúban, hogy egyértelműen az ő számukból vette a Led Zeppelin a Stairway to Heaven kezdő akkordjait. Azt mondta,

Az egy hetes tárgyalás a legkomolyabb (szerzői) jogi per lehet a zene történetében.

Főleg akkor, ha bebizonyosodik, tehát a bíróság úgy ítéli, hogy a Stairway to Heaven két szerzője, a gitáros Jimmy Page és az énekes Robert Plant valóban az amerikai pszichedelikus rock zenekar, a Spirit Tarurus című számából vette a kezdőakkordokat. Mivel a rock egyik himnusza a Stairway to Heaven, nem csoda, hogy a fél világ tűkön ülve várja a tárgyalás végét. A bíróság épületét egyébként ellepték a rockrajongók. Byron Taylor, egy nyugdíjas tanárember Led Zeppelin hanglemezzel érkezett a keddi tárgyalásra, hogy Planték aláírják.

A Taurus című számot Randy Wolfe egyébként élete szerelmének, Robinnak írta, aki a bika jegyében született. A dalt 1967-ben írta, és a két zenekar 1968-ban és 1969-ben többször lépett fel ugyanazon a színpadon. A Led Zeppelin száma pedig 1971-es, a BBC úgy tudja,

Page-ék állítólag egy walesi házikóban írták.

Elsősorban azzal védekeznek, hogy a zenében már évszázadok óta bevett eszköz az ereszkedő hangsor, ráadásul szeretnék, hogy a bíróság figyelembe vegye, hogy a pár másodperces intro után a Stairway to Heaven még több mint 7 percen át szól.