Desmond Child az Origónak: Szenvedélyesen kell szeretnünk ezt az országot

1956 - Megkezdődött az emlékév hivatalos dalának felvétele, 2016 július 14. Verasztó Annamari
Desmond Child dalát felénekli Sasvári Sándor, Radics Gigi, Wolf Kati, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Péter Szabó Szilvia, Nagy Feró énekes
1956 - Megkezdődött az emlékév hivatalos dalának felvétele. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve hivatalos dalának felvétele a Magyar Rádió stúdiójában. A Szabadság dala című számot Desmond Child magyar származású amerikai énekes, producer, dalszövegíró és Andreas Carlsson svéd zeneszerző, producer, dalszövegíró közösen jegyzi, a magyar szöveget Orbán Tamás írta. Desmond Child,
Vágólapra másolva!
Felsorolni is lehetetlen, hány világsláger fűződik Desmond Child nevéhez. A Kiss, Bon Jovi, Bonnie Tyler, az Aerosmith, Robbie Williams, Shakira, Katy Perry, Ricky Martin vagy a The Rasmus csak néhány azok közül a sztárok közül, akik nagy sikereket köszönhetnek a most 62 éves, magyar származású dalszerzőnek. Desmond Child mindössze 18 évesen tudta meg, hogy az édesapja báró Márfy Sándor, de magyar gyökereinek nagy jelentőséget tulajdonít: idén februárban a magyar állampolgárságot is megszerezte. Az I Was Made for Lovin' You, a Livin' on a Prayer, a You Give Love a Bad Name, a Crazy vagy a Livin' La Vida Loca után mostantól az 1956-os emlékév hivatalos dala is Desmond Child nevéhez fűződik majd: július 13-án és 14-én rögzítették az „Egy szabad országért" (Land of the free) című dalt, neves hazai énekesek közreműködésével. Közben adott interjút az Origónak.
Vágólapra másolva!
Desmond Child Fotó: Szabó Gábor - Origo

A közönség még nem hallhatta a szerzeményét, hiszen csak most zajlanak a felvételek. Ön hogyan jellemezné a készülő dalt?

Ez a dal

tisztelgés a múlt hősei, a szabadság bajnokai előtt, akik az életüket adták a történelem folyamán a magyar közösség és kultúra egyesítéséért

– akár szó szerint, akár abban az értelemben, hogy minden erejüket és energiájukat ennek szentelték. Mert nem számít, mikor és kik támadták meg vagy próbálták leigázni ezt az országot – a magyar szív soha nem hódolt be nekik.

A dalunkkal tehát a tiszteletünket rójuk le az őseink és az előtt, amit véghezvittek: hiszen ők vájták ki és építették meg a jövőbe vezető utat. Egyszerre hódolunk nekik, és tekintünk reményekkel telve a jövőbe: ez a dal ugyanis tiszteleg a jövő, a holnap hősei előtt is.

Július 13-án és 14-én rögzítették a dalt a hangstúdióban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Néhány nappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón azt is mondták a dalról, hogy a mai fiatalok számára szeretnék átélhetővé tenni mindazt, ami 1956-ban történt. Hogyan tudja ezt ön a zene eszközeivel elérni?

Ez a zene nagyon felemelő és fülbemászó egyszerre.

A zene mindig többet mond a szavaknál.

Mindössze azáltal, hogy hallják és magukba szívják az üzenetét, a dal elkezdi csepegtetni, illetve segít felépíteni és fenntartani a hazafias érzéseket. Ez a célunk, és nem csak a fiataloknál: egyszerre szeretnénk a dallal megszólítani az ifjúságot, az időseket, minden nemzedéket. Mindez azokra az emberekre is vonatkozik, akik máshonnan érkeztek Magyarországra, és úgy döntöttek, hogy magyarokká válnak.

Mindannyiunknak egyformán szenvedélyesen kell szeretnünk ezt az országot.

Köztudomású, hogy önnek sokat jelentenek a magyar gyökerei. Vissza tud emlékezni arra, hogy gyerekkorában mit hallott az '56-os forradalomról, felnőve milyen elképzelései voltak róla?

Nagyapám a második világháború után számtalanszor próbálta volna elhagyni az országot. Több tucatszor folyamodott engedélyekért, de mindig falakba ütközött. Határozottan megtagadták a kérését. Márpedig ez a szabadság korlátozása! Attól, hogy nem hagyhatta el Magyarországot, nem utazhatott, olyan boldogtalanná vált, hogy az utolsó elutasítás már valóban az utolsó csepp volt a pohárban: megszakadt a szíve. Szívrohamot kapott, és meghalt. Mindez 1952-ben történt.

Meg kell becsülnünk a küzdelmesen megszerzett szabadságot – mondja Desmond Child Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ő tehát már nem érhette meg az '56-os eseményeket, de az édesapám természetesen igen. Ő megtalálta a módját annak, hogy hogyan utazzon folyamatosan ki- és be az országból. Mindig itt volt, ha szükség volt rá, hozott csomagokat a rokonoknak és a barátoknak, mindent elkövetett, hogy megkönnyítse az életüket, ahogyan csak tudta.

Ez pedig csodálatos dolog, és nem szabad elfelejtenünk, hogy nem is olyan régen ez a szabadság még nem létezett! A nehezen megszerzett szabadságot pedig nem szabad eldobnunk magunktól: vigyáznunk kell rá, tisztelnünk kell, és mindent el kell követnünk, hogy megőrizzük. Fontos fenntartanunk az országunk szabadságát, a demokráciát, hogy mindig meghalljuk a különböző hangokat, és tolerálni tudjuk a köztünk lévő különbségeket, tudván, hogy a sokszínűség mindannyiunk javát szolgálja. Mind egy célért, a közös, egységes nemzetért dolgozunk. Tehát:

első a szabadság!

Nemrégen szerezte meg a magyar állampolgárságot.

Igen, ezentúl már meg sem lehet tőlem szabadulni! (nevet)

Mennyi időt tervez mostantól Magyarországon tölteni?

Október 23-ra , a nagy '56-os ünnepségre mindenképpen visszajövök. Akkor összegyűlik majd a dal felvételében közreműködő összes énekes és a teljes zenekar. Fantasztikus ünneplés lesz, ahol elhangzik majd az emlékdalunk.

A világhírű dalszerző magyar állampolgár, és egyre több időt tervez Magyarországon tölteni Fotó: Szabó Gábor - Origo

De nemrég kaptam egy másik meghívást is, méghozzá a Miss Universe szépségversenyre. Nagyon örülök, sőt, remélem, hogy a verseny hivatalos dalát is én írhatom! Így vagy úgy, de egyre többet leszek majd itt, Magyarországon.