Meghalt Laux József

2016.08.06. 17:56

Rövid betegség után, szombaton meghalt Laux József – közölte a zenész családja nevében Laux Ádám és Laux Thomas, írja a 444.hu

Laux már iskolás korában dobolt, különböző jazz-zenekarokban játszott. 1962-ben, 19 évesen, alapító tagja volt az Omegának. 1971-ben Presser Gáborral kivált az Omegából, és megalapították a rockzenei supergroupnak számító Locomotiv GT-t. 1976-ig dobolt az együttesben. Nem sokkal a kilépése után elvált feleségétől, az Omegának és az LGT-nek dalszövegeket író Adamis Annától, és disszidált Los Angelesbe. 

Amerikában zenélt, majd a producerek, zenei rendezők lapjának főszerkesztője lett, de dolgozott Bryan Adamsszel, Chick Coreával és Frank Zappával is. A zene mellett könyvekkel kezdett foglalkozni.

Először 1985-ben látogatott Magyarországra, a kilencvenes évek elején pedig végleg hazatelepült. A Laux Trio nevű dzsesszegyüttesben játszott, és JLX Kiadó néven könyv- és lemezkiadót alapított. 

2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. 

Februárban a Blikk arról írt, hogy Laux József egy budai idősotthonban él. Utoljára akkor szerepelt a nyilvánosság előtt, amikor július 21-én részt vett egy másik LGT-tag, Somló Tamás temetésén

Laux József és Presser Gábor Somló Tamás temetésénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd