A Led Zeppelin megnyerte a pert, mégis fizetnie kell

Led Zeppelin archiv
Vágólapra másolva!
Eddig 800 ezer dollárba került a Led Zeppelinnek a plágiumper, ami idén májusban kezdődött. A pert megnyerték, tehát az ítélet szerint nem lopták a Spirit együttes Taurus számának nagyon hasonló részét.
Vágólapra másolva!

Mégsem kapják vissza a körülbelül 230 millió forintnak megfelelő ügyvédeknek fizetett és egyéb jogi díjakra elköltött pénzt, pedig ezt szerették volna - írja a Hollywood Reporter. A költségek egyébként nem közvetlenül a zenészeket terhelik, hanem a Warner/Chappell kiadót, ugyanis hozzájuk tartozik a Led Zeppelin is.

Robert Plant és Jimmy Page Forrás: Origo

A Led Zeppelin és a kiadó ügyvédei részben a plágiumper megnyerése miatt követelték a szóban forgó összeget, részben pedig azért, hogy eltántorítsanak másokat attól, hogy hasonlóval próbálkozzanak. A Los Angeles-i bíró azzal az indokkal utasította el a követelést, hogy az együttes ellen benyújtott plágiumkereset

nem volt komolytalan, ahogyan azt a Led Zeppelin korábban állította.

A plágiumper május közepén kezdődött Los Angelesben. A bíróságnak azt kellett megállapítania, hogy az együttes Stairway to Heaven című számának nyitódallamát az egykori Spirit együttes 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e.

Randy Wolfe, a Spirit frontembere 1997-ben halt meg Forrás: YouTube

Az esküdtszék június végén kimondta, hogy a Stairway to Heaven-ben hallható zenei futam

jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című szerzeményétől,

a felperesek mégis fellebbeztek, tehát az ügy folytatódik, és annyit lehet tudni, hogy idén már nem lesz per. A Spirit néhai frontembere, Randy Wolfe 1966-1967-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A pert egyébként Wolfe vagyonának kezelői indították, és azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot társszerzőjeként ismerjék el és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot).