Budapestre jön a Depeche Mode

Dave Gahan, Depeche Mode
Dave Gahan, lead singer of the British band Depeche Mode, speaks during an interview on October 23, 2012 in Paris. Founded in 1979, the band, which was part of the new wave sound, announced the upcoming release of their 13th studio album in Spring 2013 and a world tour with a concert in France on June 15, 2013 at the Stade de France. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Budapest lesz a Depeche Mode 2017 tavaszán induló világ körüli turnéjának (World Spirit Tour) egyik állomása. Csak Európában 32 koncertet adnak 21 országban, körülbelül 1,5 millió nézőnek. 
Vágólapra másolva!

Jövő tavasszal jön ki a Depeche Mode legújabb albuma, a Spirit, és ezzel indulnak világ körüli turnéra. Magyarország lesz a 21 országos európai etap egyik állomása. A Spirit-ről röviden annyit mondtak a sajtótájékoztató bevezetőben, hogy

szexibb lesz, mint bármelyik eddigi albumuk.

Andy Fletcher, Dave Gahan és Martin Gore a Depeche Mode milánói sajtótájékoztatója előtt október 11-én Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni

A sajtótájékoztatón beszéltek Magyarországról is. Kérdésre válaszolva azt mondták, természetesen

speciális kapcsolat fűzi őket az országhoz.

Már csak azért is, mert az volt az egyik első koncertjük a vasfüggöny mögött. Martin Gore gitáros még arra is emlékezett, hogy 1985-ben jártak Magyarországon először. Arra viszont már biztos nem emlékszik, hogy a ’85-ös, Volán pályán játszott koncertre 150 forint volt a jegy, és a Satöbbi játszott előttük.

Ez lesz a 11. magyarországi Mode-koncert

1985. július 23-án játszott először a Depeche Mode Magyarországon. A budapesti Volán-pályán léptek föl körülbelül 8-10 ezer ember előtt. Nagy részük akkor az NDK-ból érkezett turista volt. Az előzenekar a Satöbbi volt, és 150 forint volt egy jegy.

A következő magyarországi koncertre három évet kellett várni. A Music For The Masses turnéval 1988-ban dupla koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban március 9-én és 10-én.

A következő Mode-látogatás 1993-ban volt, akkor a budapesti MTK-stadionban játszottak. Ezután egy hosszabb szünet jött, majd 2001. szeptember 12-én léptek föl a budapesti Kisstadionban. 2006 két magyarországi Mode-koncertet hozott. Márciusban és júniusban léptek fel a Puskás Ferenc Stadionban.

Három évvel később, 2009-ben újra a Puskás Ferenc Stadionban játszottak. Akkor körülbelül 36 ezer néző volt a koncerten. Ezután volt még koncertjük 2010-ben és 2013-ban is.

A budapesti koncertre jegyeket október 21-én 10 órától lehet venni ezen az oldalon.

A turné a stockholmi Friends Arenában indul 2017. május 5-én, és Milánó mellett Párizst, Londont és Berlint is érinti. Az európai etap július 23-án ér véget Kolozsváron.

A 2017-es nyári európai részt követően a Global Spirit turné Észak- és Dél-Amerikában folytatódik majd. Ez lesz a banda 18. turnéja, és három év kihagyás után az első élő fellépéseik. Az együttes utolsó koncertkörútján, a Delta Machine Touron

több mint 2,5 millióan hallhatták őket.

A banda alig várja a turnét Forrás: Anton Corbijn

Az új turnén a csapat folytatja jótékonysági tevékenységét. A svájci óragyártóval, a Hublottal együttműködve támogatják a Charity Water programot. A kezdeményezés célja, hogy olyan helyekre is tiszta ivóvizet juttasson, ahol az hiánycikknek számít.

A Spirit lesz a zenekar 14. stúdió albuma. Az előző lemez, a 2013-as Delta Machine megjelenésekor 26 országban került be a top5-be, és további 12 országban vezette a slágerlistát. Az új lemez producere James Ford, a Simian Mobile Disco zenekar alapító tagja, akinek legutóbbi munkái között található például a Florence and the Machine Monkeys albuma is. A Depeche Mode új, Spirit című CD-je

2017 elején fog megjelenni a Columbia Records gondozásában.

"A zene nem halott" Forrás: MTI/AP/Antonio Calanni

„Rendkívül büszkék vagyunk az új lemez hangzására és kirobbanó energiájára,

és megoszthassuk ezt az energiát a rajongókkal is, az egész világon” – mondta Dave Gahan Milánóban.

„Szerencsések vagyunk, a mai fiataloknak nehezebb” – ezt már Martin Gore mondta, amikor megkérdezték tőle, hogy mi az, ami a legjobban idegesíti a mai zeneiparban. „Ma már sokkal nehezebb egy kis bandának a csúcsra törni, a mi időnkben több lehetőség volt erre.”

„Hiába mondják, a zene nem halott” – tette hozzá Gahan. „Még mindig egy olyan dolog, ami igazán összehozza az embereket. Talán az egyetlen dolog. Nagyon sok jó banda van, csak utánuk kell nézni.”

„Van nekünk egy saját Eurovíziós Dalfesztiválunk” – mondta mosolyogva Andy Fletcher, amikor megkérdezték, hogyan választanak dalokat a turnéik előtt. „Szavazunk a dalokra. De