Leonard Cohen: Felkészültem a halálra

2016.10.12. 12:54

Október 21-én jön ki Leonard Cohen új lemeze, a You Want It Darker, de abban már nem lehet bízni, hogy turnéval támogatja meg a kiadást. A 82 éves művész már a dolgait rendezgeti és készül. 

Leonard Cohen 5 éven keresztül szinte folyamatosan turnézott 2008 és 2013 között. Október végén jön ki az új lemeze, de már senki nem bízik abban, hogy valaha még színpadra áll. Turnézni pedig biztosan nem fog. A 82 éves Cohent néhány héttel ezelőtt a The New Yorker újságírója látogatta meg, akinek a művész többek között azt is mondta:

felkészültem a halálra. 

Leonard Cohen még 2012-benForrás: AFP/JS 1/Joel Saget

Nemrég egy komoly lelki trauma érte Cohent. Egykori szerelme és múzsája, Marianne Ihlen a nyáron meghalt. Rákos volt. Cohen és Ihlen még a '60-as években jártak, de jó ideje már csak leveleztek, azt is nagyon ritkán. Cohennek Ihlen egyik barátja júliusban írt levelet, amiben elmondta, hogy a nőnek már csak napjai vannak hátra. Cohen azonnali válaszát családja olvasta fel a haldokló nőnek. Mikor hallgatta, még magánál volt, mosolygott is.

Marianne Ihlen két nappal később meghalt.

Cohen gyönyörű levelében arról írt, hogy sajnos eljött az idő, megöregedtek, a testük lassan darabokra hullik. Már akkor azt írta a haldokló Ihlennek, hogy úgy érzi, hamarosan maga is útra kel, sőt, nagyon közel vannak egymáshoz. Mikor a család azt a részt olvasta, hogy

ha kinyújtod a kezed, szerintem el is éred az enyémet,

az ágyban fekvő nő mosolyogva felemelte a kezét.

"csak ne legyen kellemetlen"Forrás: NOTIMEX/Archivo

Leonard Cohennek számtalan fel nem vett dala, kiadatlan verse van, ezekkel szeretne foglalkozni. Egy olyan könyvön gondolkozik, amelyben a verseket – a Talmud felépítéséhez hasonlóan –értelmezésekkel látná el. A dalokkal kapcsolatban

már pesszimistább volt.

Azt mondta, kétli, hogy be tudná fejezni őket, de akármi történhet, jöhet egy új lendület is. Ahogy mondta, ezzel leginkább az a baj, hogy ő szereti a rendet, szereti befejezni, amit elkezdett.

A halálról azt mondta, készen áll. Annyit remél, hogy nem lesz egy nagyon kényelmetlen helyzet. Neki az is elég.