Meghalt Danyi Attila

Danyi Attila, Scampolo zenekar forntembere
Interjú Danyi Attilával, a Scampolo zenekar forntemberével
Vágólapra másolva!
Volt zenekarvezető a Scampolóban, később játszott az Atlantisban, volt lemezlovas és koncertszervező is. 70 éves korában, hosszú betegség után halt meg Danyi Attila.
Vágólapra másolva!

Danyi Attila a magyarországi beatkorszak fontos alakja volt. 1964-től zenélt, amatőr együttesek (Blue Jeans, Kon-Tiki) után 1966-tól 1970-ig ő volt zenekarvezető a Scampolóban, amelyben Komár László énekelt, és többször fellépett velük Zalatnay Sarolta is.

Danyi Attila Fotó: Mudra László - Origo

Később Presser Gábor is játszott a formációban. Danyi Attila Presser scampolós szerepléséről négy évvel ezelőtt azt mondta az Origónak, hogy "őt Wittek Mari javasolta nekünk, aki akkoriban az Omegával énekelt, és én neki udvaroltam. 1967-ben jött be a Procol Harum A Whiter Shade Of Pale című száma, úgyhogy az orgona nagyon menő volt,

aki kapott a szüleitől egy olasz Capri orgonát. Ez óriási szám volt akkor, mert csak a Metro zenekarnak volt ilyenje, meg az Illés Lajosnak".

A gitáros, orgonás Danyi 1970-ben a Scampolóból az Atlantis együttesbe került, amelyben megfordult többek között Várkonyi Mátyás (később Generál) és Fekete Gyula (Hungária) is. 1975-től

műsorvezetőként és diszkósként is dolgozott.

Volt saját lemezboltja is, de koncertszervezéssel is foglalkozott. A Scampolóval 1984-ben újra összeállt egy turnéra, a csapat a legendás brit Nashville Teensszel lépett fel.