George Michael - Az aluljáróból a világhírnévig

George Michael
British singer George Michael talks about his recent illness outside his home in Hampstead in London on December 23, 2011. George Michael fought back tears as the British singer admitted that he had been at death's door after contracting a case of severe pneumonia while on tour in Austria. AFP PHOTO / MAX NASH
Vágólapra másolva!
A világsztár 53 éves korában, angliai otthonában halt meg – hivatalos képviselőjének közlése szerint békében. A halálhírt a rendőrség is megerősítette, de az okokról egyelőre nem tudni. 
Vágólapra másolva!

A halálhírt George Michael sajtósa, Connie Filippello jelentette be hétfő hajnalban. A hírt már a rendőrség is megerősítette, de a halál okát egyelőre nem közölték. Annyit lehet tudni, hogy az idegenkezűség gyanúját egyértelműen kizárták – írja a BBC. Connie Filippello bejelentése szerint az énekes otthonában, békében halt meg.

A zenészvilágból Elton John az elsők között reagált a halálhírre. Az Instagramra töltött közös fotójuk alá azt írta:

Az aluljáróból a világhírnévig

George Michael több mint

100 millió lemezt adott el világszerte a majdnem negyvenéves pályafutása alatt.

Nyolc saját, önállóan előadott dala került a brit slágerlisták első helyére, lemezeiért pedig három Brit Awards- és Grammy-díjat is kapott.

Az egyik Grammyt az Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting című duettért kapta. A nagyjából 20 millió példányban eladott Faith című albumát maga írta és hangszerelte. Ezért kapta a másik Grammy-díját, 1989-ben.

George Michael 1963-ban született Angliában. Eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou, ugyanis apja egy ciprusi görög restaurátor volt, aki az 50-es években költözött Angliába. George Michael a középiskolában barátkozott össze a későbbi Wham! másik tagjával, Andrew Ridgeley-vel. Pont ugyanarról álmodoztak: híres zenészek akartak lenni.

Együtt gyakorolgattak, fejlesztgették magukat. George Michael ekkor még

többször állt ki az utcára vagy éppen aluljárókba zenélni.

Később némileg komolyabb szintre emelte a zenélést, mert már iskolai rendezvényeken és klubokban is felépett DJ-ként. Majd alapítottak egy együttest Ridgeley-vel, ez volt a The Executive. A formáció sikertelen volt, de nem kellett sokat várniuk.

Új együttesüket, a Wham!-et 1981-ben alapították Ridgeley-vel, és volt néhány háttérénekesük és háttértáncosuk is. Ezzel pedig valóra is vált középiskolás álmuk. 1982 és 1986 között több mint 20 millió lemezt adtak el. Talán leghíresebb számuk a karácsonyi dalok között még mindig az elsők között szereplő Last Christmas volt.

Andrew Ridgeley azt írta a Twitteren, hogy összetört a szíve George elvesztése miatt.

A Wham!-mel szó szerint

berobbantak a brit popvilágba.

Első lemezük, a Fantastic első helyen végzett 1981-ben a brit slágerlistákon. Második lemezükkel, a Make It Big-gel pedig egyértelműen áttörték a határokat, mivel ezzel már nemzetközi sztárok lettek. Észak-Amerikában is a slágerlista élére kerültek vele.

George Michael 1985-ben már énekelt Elton John Nikitá-jában és a Wrap Her Up-jában. A Wham!-mel pedig ugyanebben az évben ment turnézni Kínába. Ez azért is fontos, mert ők voltak az első nyugati zenekar, amelyik fellépett a kommunista országban.

Két évvel később pedig George Michael már

újragondolt stílussal kezdett szólókarrierjébe.

Ennek egyik oka az volt, hogy a Wham! rajongóinál kifinomultabb közönséghez akart szólni. A szólókarrier egyik első lépése volt az említett, Grammy-díjat érő duett Aretha Franklinnel. Aztán jöhetett az első album, az 1987-es Faith, ami valóban nagyot szólt, George Michael meg is kapta érte második Grammyjét.

Ezzel az egyetlen lemezével nagyobb sikert ért el, mint a Wham!-mel 5 év alatt. Eddig több mint 25 millió példányt vettek meg belőle világszerte.

George Michael nem kapkodott a lemezek kiadásával. A következő három évvel később, 1990-ben jelent meg Listen Without Prejudice címmel. Michael stílusa közben tovább formálódott, ami a fajsúlyosabb témákkal megtámogatva szép lassan popkirállyá emelte az egykori tinisztárt. Az albumok közti többéves szüneteket azonban a szexuális szokásairól szóló hírek nem rövidítették.

A 2004-ben megjelent Patience volt az utolsó olyan albuma, amelyen új szerzeményekkel jelentkezett. Előtte jelentek meg az Older (1996), a Songs from the Last Century (1999). Ezek után pedig jött a Symphonica, George Michael egyetlen élő lemeze. Ezen korábbi dalok szimfonikus átdolgozásai jelentek meg. A Patience után bejelentette, hogy

nem készít több albumot.

Ennek ellenére most decemberben derült ki, hogy Naughty Boyjal készül új lemezt kiadni.

Emellett pedig egy Freedom című dokumentumfilmmel is készült 2017-re. Ráadásul a film mellé tervezték újra kiadni a Listen Without Prejudic című korábbi, 1990-es albumot is.

George Michael 3 évvel ezelőtt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP

Rossz egészség, szerek

George Michael az utóbbi években súlyos egészségi problémákkal, valamint szenvedélybetegségekkel küzdött. Öt éve, 2011 telén éppenhogy túlélt egy elfertőződött tüdőgyulladást, amellyel egy bécsi kórházban kezelték – az első jó néhány napban intenzív osztályon.

George Michael a Symphonica címmel kezdett, Budapestet is érintő óriási koncertturnéjának 14 előadását mondta le annak idején a súlyos tüdőgyulladás miatt. Az egészségi problémák mellett

többször szerepelt a hírekben szenvedélybetegségei miatt.

2010 nyarán például terepjárójával hajtott bele egy észak-londoni fotós szaküzletbe. A rendőrök a járó motorú autóból szedték ki az énekest. Azonnal elismerte, hogy marihuánát szívott és nyugtató hatású szereket is bevett, mielőtt autójába ült. George Michaelt ezért 8 hét szabadságvesztésre ítélték, és ebből 4 hetet ült le. Jogosítványát pedig 5 évre vették el.

Három évvel korábban, 2007-ben 100 órányi közmunkára ítélték, és két évre vonták be a jogosítványát. Akkor London egyik forgalmas főútjának közepén

húzták ki kocsijából a kábult George Michaelt.

Utolsó komolyabb balesete 2013-ban volt, mikor a Londonból kivezető autópályán vezetés közben esett ki a kocsijából. Akkor mentőhelikopterrel vitték kórházba. Könnyebb fejsérüléssel úszta meg azt a balesetet.