Meghalt Jaki Liebezeit, a Can dobosa

2017.01.23. 12:36

78 éves korában meghalt a krautrock úttörőjének számító Can zenekar társalapítója és dobosa, Jaki Liebezeit.

A német zenekar hivatalos Facebook-oldala jelentette be a zenész halálát. Azt írják, hogy Liebezeit hirtelen fellépő tüdőgyulladásba halt bele:

Békésen aludt el, a szeretteitől körülvéve. Mérhetetlenül fog hiányozni.

Liebezeit a zenekar többi tagjával együtt áprilisban lépett volna fel Londonban, hogy megünnepeljék a Can alapításának 50. évfordulóját - írja a Rolling Stone magazin

Jaki LiebezeitWikipédia - Hpschaefer

Jaki Liebezeit a '60-as évek közepén még a drezdai free jazz szcénába kapcsolódott be, majd a pszichedelikus zene felé fordult. 1968-ban hozta létre a Cant a billentyűs Irmin Schmidttel, a basszusgitáros Holger Czukayval és a gitáros Michael Karolival. Malcolm Mooney énekes később csatlakozott a zenekarhoz. 

Liebezeit hamarosan rátalált jellegzetes, repetitív, általában a "motorikus" kifejezéssel jellemzett dobstílusára, amely a krautrock védjegyévé vált. A Can tagjai úgy írták le a hangzást, mintha Liebezeit félig ember, félig gép volna.

1979-es feloszlásáig tagja volt a zenekarnak, ő dobolt az összes megjelent lemezükön, de számos más előadóval is dolgozott pályafutása alatt. Többek között játszott Brian Eno Before and After Science című lemezén, az Eurythmics bemutatkozó, In the Garden, később pedig a Depeche Mode Ultra című lemezén is. Drums Off Chaos néven saját projektet is indított.