Dr. Kriston RenátaRigó Tamásöregedéspikkelysömör2030reality showbőrbetegség

Pikkelysömör: a stressz csúnya velejárója

[origo] | 2010. 05. 21., 18:15
A Magyarországon mintegy 200 000 embert érintő pikkelysömör - orvosi nevén psoriasis - a közhiedelemmel szemben nem fertőző betegség. A kórkép legjellegzetesebb tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek.

A gyakran félreértett betegség sajnos nem gyógyítható. A tünetek jelentkezésével járó periódusokat tünetmentes epizódok szakíthatják meg, de a kórkép kiszámíthatatlanságát jellemzi, hogy a nyugvó, tünetmentes állapot bármikor aktiválódhat különböző külső, vagy belső provokáló tényezők hatására. Fontos hangsúlyozni, hogy a pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz, és mivel a hajlam sem adható át másnak, a beteg környezetére nézve egyáltalán nem tekinthető veszélyesnek.


 

 


Megjelenése szorosan összefügg a stresszel


A kórkép kialakulása több tényezőtől függ. Először is a hajlam öröklődik, amiben több gén is szerepet játszik: eddig a kutatók hét pikkelysömörre hajlamosító gént írtak le.


"A külső tényezők közül provokálhatják a kórképet fizikai hatások, például hőhatás, UV- vagy röntgensugárzás, illetve kémiai szerek. A belső tényezők közül a pikkelysömör hátterében meghúzódhatnak gyulladásos betegségek, mint például a Streptococcus fertőzés, vagy a HIV. Kifejezett provokáló tényezőt jelent az alkohol és a stressz" - sorolta lapunknak dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, kozmetológus.


De a pikkelysömör tünetek fellángolhatnak terhesség során is, ami a várandósság alatt bekövetkező immunológiai változásokkal magyarázható. Egyes gyógyszerek (lítium, nem szteroid gyulladáscsökkentők és a béta-blokkolók) szintén provokálhatják, vagy ronthatják a kórképet. A pikkelysömör táplálkozással való egyértelmű összefüggését azonban eddig nem mutatták ki.


Legfőbb tünete a száraz, pikkelyes bőr


A kórkép tünetei annyira jellegzetesek, hogy egy egyszerű bőrgyógyászati vizsgálat alapján is felállítható a diagnózis, és csak ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A betegségnek számtalan fajtája létezik, így a tünetek is sokfélék: egyeseknél csupán a gyulladt bőrfelület szárazsága, pikkelyessége látható, másoknál ez viszketéssel is jár. A hámló réteg könnyen lekaparható, a lekaparás után pedig pontszerű, apró vérzés látható, aminek az az oka, hogy a bőr pikkelysömörös elváltozásában a bőr érszerkezete is kórosan megváltozik.


A betegség az egész testen bárhol megjelenhet, de vannak olyan területek, ahol gyakrabban előfordul: ilyen például a hajas fejbőr, a végtagok feszítő felszíne (térd, könyök) és a körmök.


Már csecsemőkorban jelentkezhet


"Két típusát különítjük el: az első fiatal korban kezdődik, és jellemző rá a családi halmozódás, a másik típus esetében viszont a családi halmozódás ritka, és a tünetek jellemzően csak 50 év felett jelentkeznek" - mondta el a bőrgyógyász.


Előfordulhat csecsemő- és gyermekkorban is, bár jóval ritkábban, mint a felnőtteknél. Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenkás terület makacs, hagyományos kezelésre nem gyógyuló, élénkvörös, éles széllel elhatárolódó gyulladása - orvosi nevén pelenkapsoriasis -, valamint a hajlatok (hónalj, köldök) és a hajas fejbőr megbetegedése képében jelentkeznek a tünetek.


Gyermekkorban is gyakoriak a hajas fejbőrt érintő tünetek, jellemző továbbá a testszerte, főként a törzsön elszórtan megjelenő, 0,5-2 cm átmérőjű, pikkelyesen hámló, gyakran enyhén viszkető tünetek megjelenése.


Legsúlyosabb szövődménye az ízületi gyulladás


A kórkép legsúlyosabb formájának megjelenése felnőttekben és gyermekekben is viszonylag ritka. A bőrön ezekben az esetekben már gennyhólyagok is látszanak, amelyek 1-2 millimétertől a több centiméter nagyságig terjedhetnek, enyhe esetben csak a tenyereken és a talpakon, veszélyesebb esetben viszont már az egész testen jelentkeznek. Ez az állapot komoly belgyógyászati szövődményekkel és fertőzésekkel is járhat, súlyos esetben pedig vérmérgezés is kialakulhat.


A pikkelysömör a belső szerveket nem betegíti meg, szövődményes formái közül az életminőséget leginkább a hozzá társuló ízületi gyulladás rontja. A folyamat kiterjedhet súlyos esetben akár az egész testre is, ahol a gyulladásos tünetek mellett nyirokcsomó megnagyobbodás is észlelhető. "Ilyenkor a testfelszínen keresztül rendkívül nagy mennyiségben veszít vizet, ionokat és fehérjét a páciens, amely akár az életet veszélyeztető folyamatba is torkolhat, így mindenképpen kórházi ellátást igényel" - hangsúlyozta dr. Kriston Renáta.


Kezelés, megelőzés

Tünetmentes időszakra


Bár a betegség még nem gyógyítható, de korszerű kezelésekkel ma már tünetmentessé tehető.


"A tünetmentes periódusokban nagyon fontos, hogy a páciens nagy gondot fordítson bőre ápolására. A nem irritáló, omega-3 és omega-6 zsírokat vagy ureát tartalmazó tusfürdő és testápoló segíthet a tünetmentes epizód elnyújtásában" - tanácsolja a kozmetológus. Emellett nagyon fontos, hogy a páciens kerülje a stresszt, ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon, és lehetőleg egészségesen táplálkozzon: kevés fűszer, só és zsír, megfelelő folyadékbevitel.


Enyhe tüneteknél


"Amennyiben a tünetek megjelennek, és a folyamat még kis kiterjedésű, a pikkelyek oldására általában szalicilsavat alkalmazunk, a gyulladásos tünetek enyhítésére pedig szteroid kenőcsöket, krémeket" - mondja a bőrgyógyász. Néhány éve alkalmaznak helyi kezelésben D-vitamin analógokat és A vitamin származékokat is abban az esetben, ha nem a gyulladásos tünetek dominálnak, ugyanis ezek a készítmények a kórkép alapját képző immunológiai eltéréseket próbálják módosítani.


Súlyosabb esetekben


A középsúlyos esetekben jön a fényterápia: izoláltan széles spektrumú, vagy keskeny spektrumú UV-B fénykezelésen túl fényérzékenyítő anyaggal kombinált UV-A kezelést is alkalmaznak a szakemberek. "Sokaknál pozitív változás észlelhető bőrállapotukban egy-egy tengerparti nyaralás kapcsán, melyet a napfény és a sós tengervíz együttes hatásának tulajdonítható" - javasolja a doktornő.


Súlyos esetekben belső kezelés (aromás retinoidok, antimetabolitok, immunszuppresszív gyógyszerek) válhat szükségessé: ezek a kezelések szoros laborkontroll mellett, kórházi körülmények között zajlanak, és jelentős mellékhatásaik lehetnek.


Nagyon súlyos esetekben


Különösen súlyos állapotban már Magyarországon is elérhető a biológia terápia, amelynek során injekciókúra segítségével gyorsan jelentős javulás érhető el a betegek állapotában: a módszer lényege, hogy a pikkelysömör kialakulásában kiemelkedő szerepet betöltő fehérjék és immunsejtek vándorlását és aktiválódását irányító molekulákat gátolják, azaz módosítják az immunológiai folyamatokat.


A gyógyszeres- és a fényterápia, valamint a helyi kezelés kiegészítéseként természetesen elengedhetetlen a betegség kiújulását elősegítő tényezők - elhízás, stressz, dohányzás - csökkentése is, ezek nélkül ugyanis a terápiák nem lesznek teljes hatékonyságúnak.


Nyáron általában jobb a helyzet


A betegség lefolyása rendkívül változatos: vannak, akiknél egész életükön át csak a könyök felett és a térdeken jelenik meg, másoknál viszont időnként a több tenyérnyi plakkok szinte elborítják a bőrfelszínt.


A hullámzó megjelenés nagyon jellemző: néhány hónapig tartó súlyosabb állapot után a betegek akár évekig is tünetmentesek lehetnek. Nyáron általában javulás tapasztalható, fertőzéseket, komolyabb stresszt követően viszont a bőr állapota ismét romlik.


A LifeNetwork 2030 reality showjának 2. részét megnézheted a LifeNetwork műsorán május 21-én este 21.00-kor, illetve a Lifenetwork.hu-n! Ha bármi kérdésed van a műsorral kapcsolatban, írj a kerdezz@lifenetwork.hu címre!


[origo]

Az alvászavar veszélyeiA felnőtt lakosság fele küzd valamilyen alvászavarral, de már minden tízedik gyerek is rosszul alszik. A nem pihentető alvás kihat egész napunkra.

20 év múlvaHa kíváncsi vagy, milyen leszel 2030-ban, próbáld ki az iwiw alkalmazásunkat! Ha beválogatunk a műsorba, megtudhatod, min kellene változtatnod.

Endre hiába alszik napi 8-9 órát, ha a munkája miatt túl sok időt tölt a számítógép előtt. Tovább!

Csatlakozz a LifeNetwork klubhoz!

iWiW klubCsatlakozz a LifeNetwork tévécsatorna és weboldal hivatalos iwiw klubjához!

Lépj be a LifeNetwork tévécsatorna és weboldal Facebook csoportjába!

ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.