A világon először hajtottak végre teljes arcátültetést

Vágólapra másolva!
Sikeresen hajtottak végre teljes arcátültetést Barcelonában. A páciens öt évvel ezelőtt szenvedett autóbalesetet, arca kívülről és belülről roncsolódott, az izmok és a csontok egyaránt károsodtak. http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iB17tt1Tuehk82kZ
Vágólapra másolva!

A beteg férfin kilencszer hajtottak végre sikertelen arcplasztikát, mielőtt a francia Isabelle Dinoire 2005-ös részleges arcátültetésének sikerén felbuzdulva, meg nem kereste a sebészeket. Részleges arcátültetést már 10 alkalommal végeztek a világon, ám ilyen komplex műtétet csak most először.

A Dr. Joan Pere Barret által vezetett 30 fős orvoscsoportnak 22 órájába telt, mire a férfi új orrot, pofacsontot, alsó és felső állkapcsot, izmokat, szájpadlást, ereket és arcbőrt kapott. A műtét különlegessége, hogy amit csak lehetett, donorszövetekkel pótoltak. Ez azonban nem azt jelneti, hogy a páciens a donor arcával fog sétálni az utcán, hiszen az arcot a páciens koponyájához igazították, végig szem előtt tartva a baleset előtti kinézetét.

A műtétet vezető orvos, a következőket mesélte azokról a percekről, mikor a beteg először látta az arcát: "Egy héttel a műtét után kért egy tükröt. Nagyon visszafogottan, de érzékelhető volt, hogy tetszik neki az eredmény. Azért megkérdeztük tőle írásban is, hogy mi a véleménye. - csak papíron és kézmozdulatokkal kommunikáltunk, hogy kíméljük - nagyon hálás és elégedett volt."

A férfi gyógyulása hónapokba telik majd, de várhatóan újra beszélni fog és az orvosok azt remélik, hogy nevetni is tud majd.


Ha többet szeretnél megtudni az arcátültetésről, nézd a LifeMagazint!