Egy különösen fájdalmas nőgyógyászati kórkép

Vágólapra másolva!
A Bartholini-mirigyek a nagyajkak alsó harmadán helyezkednek el, és a hüvelybemenet nedvesedéséért felelősek. Nagy fájdalommal jár, ha begyulladnak, genny halmozódik fel bennük.
Vágólapra másolva!

Kétségbeesésre is komoly okot ad a női nemi szerven megjelenő cseresznyényi-zölddiónyi, fájdalmas, égő-viszkető duzzanat. A csomó igen gyorsan nő - természetes, hogy a laikus azonnal rosszindulatú daganatra gyanakszik. A nőgyógyász azonban már a tünetek leírása után sejti, hogy a betegség könnyen és gyorsan gyógyítható.


Gyulladt mirigyek állnak a háttérben


Nemi izgalom esetén jutnak szerephez a nagyajkak alsó harmadában elhelyezkedő mirigyek, melyek normál esetben a hüvelybemenet nedvessé tételéért felelősek. Ha kivezető csövük eldugul vagy kórokozók halmozódnak fel bennük, a mirigyek begyulladnak.


Bélbaktériumok, a bőrfelszín baktériumai vagy egyes nemi betegséget okozó kórokozók, mint például a Gonorrhoea vagy Chlamydia lehetnek felelősek a betegségért. A tömlőcskében folyadék vagy genny szaporodik fel, ez okozza a feszítő, fájdalmas érzést.


Leülni ilyenkor szinte lehetetlen, a járás, sőt, a fehérnemű érintése is elviselhetetlen. A folyamat többnyire egyoldali, de ha a beteg elhanyagolja a betegségét, a szemközti oldalra is átterjedhet. Idővel a betegség a mirigy környezetére is kiterjed, ezzel teljesen átformálva a hüvely bemenetét.


Műtéttel oldható meg


A diagnózis szakember számára ránézésre egyértelmű, a megoldás pedig általában műtéti.


Eltávolítását rövid altatásban végzik, erre a kifejezetten erős fájdalom miatt van szükség. A duzzanat legnagyobb domborulatán kis metszést ejtenek, tartalmát lebocsájtják, üregét kifertőtlenítik és a megfelelő technika segítségével megakadályozzák, hogy az üreg a teljes gyógyulásig bezáródjon.


Maga a beavatkozás néhány percet vesz csak igénybe. A panaszok már ébredéskor szinte megszűnnek vagy lényegesen enyhülnek.


Kiegészítő kezelés is szükséges lehet


Kiterjedt esetekben a nőgyógyász az üregből bakteriális tenyésztésre mintát is vesz, egyes esetekben antibiotikus kezelés is szükséges lehet. Cukorbeteg hölgyek esetén gyakran a Bartholini-mirigy ismételt gyulladása kapcsán merül fel a diabétesz gyanúja, nekik van gyakran szükségük antibiotikumra is.


Idősebb hölgyek esetén felmerül annak szükségessége, hogy az üreg falából daganat kizárása érdekében szövettani vizsgálatra is mintát vegyenek. Azonban esetükben is csak nagyon ritkán kell rosszindulatú elváltozástól tartani.


Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász