Vágólapra másolva!
Öngyújtógázra és habpatronra esküsznek leginkább azok a fiatalok, akik a drogozás legolcsóbb fajtáit választják. Szinte mindent inhalálnak, ami a kezük ügyébe kerül és amitől néhány percnyi euforikus állapotot remélhetnek, az első hígítós zacskó pedig már a nyolcadikos ballagás előtt a kezükbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

A kereskedelemben kapható vegyületeket leginkább a 18 év alattiak és a fiatal felnőttek fogyasztják drogként, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ezeknek a szereknek a nem rendeltetésszerű használata fizikai és mentális függőséget is kialakíthat.

"Attól függetlenül, hogy nincsenek tiltólistán a legális szerek, ugyanolyan droghasználatnak minősül az élvezetük, mint a heroiné. - mondja Lencse Menyhért, a Kékpont Drogambulancia koordinátora. Tapasztalataink szerint azonban az alapítványhoz forduló drogfüggőségben szenvedő kliensek néhány százaléka használ háztartásban is előforduló drogokat, szerves oldószereket. Nem szeretnék általánosítani, de jellemzően 14-16 éves, rossz szociális körülmények között élő fiatalokról van szó, akik egymástól hallanak a vegyületekről és hatásaikról."

A hazai drogfogyasztó fiatalságról jóval pontosabb képet ad a Nemzeti Drog Fókuszpont 2009-es éves jelentése, amely említést tesz a 8-10. évfolyamos diákok körében készült 2007-es felmérésről, miszerint a fiatalok drogfogyasztási szokásai nem változtak az elmúlt évekhez képest. A legelterjedtebb szer a marihuána, második a gyógyszer és alkohol együttes használata, ezt követi az orvosi recept nélkül kapható nyugtatók élvezete, negyedik helyen a szipuzás áll, végül a sort a patron/lufi és az ecstasy zárja.

Nem menő a szipuzás

Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályvezető főorvosa elmondta, a legális szerek nem rendeltetésszerű használata miatt naponta szállítanak be betegeket az osztályra, azonban a szipuzás ma már nem egyenlő a nitrohígító élvezetével. "Gyakori az aceton, a seb- és motorbenzin inhalálása, mondani sem kell, hogy jellegzetes szagukról messziről megérezni a szipózásukat, azonban gyors tudatmódosító hatásuk miatt kedvelt szerek a fiatalok körében" - folytatta a főorvos.

Még mindig az egyik legnépszerűbb önpusztító tevékenység az öngyújtógáz beszívása, amely a légutakon felszívódva pillanatok alatt hatással van a központi idegrendszerre. Zacher Gábor szerint azért is kedvelt a diákok körében, mert amilyen gyorsan jelentkezik a bódult állapot, olyan gyorsan el is múlik, és a tanárok sem érzik meg a szagát, ezért gyakran az iskolai szünetekben is szívják a gyerekek. Nem tudják azonban, hogy évente 3-4 ember belehal a butángáz élvezetébe, rendszeres használata pedig szívritmuszavart okozhat.



Forrás: iStockphoto.com


Nem ez az egyetlen diákok által kedvelt háztartási szer. A toxikológus elmondta, újabban több régebbről ismert, kereskedelmi forgalomban kapható gáz és oldat használata terjedt el a fiatalok között. Például a habpatronból a "kéjgázt" (dinitrogén-oxid), ami átmenti boldogságérzetet ad, lufiba nyomják és szájon át beszívják. A Rush, vagy számos más néven (Bad Red, Bronx, G.I., One, Hard Ware, Quick Silver, Rock Hard, Rave, Kix, TNT, XXX-rated) néven ismert bőrfelület-tisztító, bőrcserző oldat ugyancsak sokat fogyasztott legális drog, bár drágább a hígítónál, ám hozzá hasonlóan hamar kifejti hallucinogén hatását. Bőrre kerülve azonnal le kell mosni, használata eszméletvesztéssel járhat, túladagolás esetén szívrohamhoz vezethet. Az orvosi beavatkozásoknál használt amil-nitritet - értágító - azért inhalálják, mert így bódító és izomlazító hatását másodpercek alatt kifejti. Túladagolásával hányinger, nehézlégzés és ájulás jelentkezhet.


Egyelőre nem jelent veszélyt a mephedron


Szinte évente jelenik meg új vegyület, vagy terjed el szélesebb körben egy növény kábítószerként történő felhasználása. Zacher szerint még mindig sláger a hajnalka magja, amely lenyelve az LSD-hez hasonló élményt nyújt, de folyamatosan kerülnek a toxikológiai osztályra betegek csattanó maszlagtól, nadragulyától, légyölő galócától vagy látnoki zsályától.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) februárban felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy kerüljön fel tiltólistára az interneten is beszerezhető mephedrone nevű stimuláns, melyet növényi tápszerként is reklámoznak. A tabletta az extasyhoz hasonló felpörgetett állapotot vált ki a fogyasztóból, azonban Svédországban, Dániában és Angliában halálos áldozatot is követelt a szer használata, a toxikológus szerint Magyarországon még nem terjedt el a mephedrone élvezete.


Dr. Faludi Gábor, az ÁNTSZ Közegészségügyi főosztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a bizonyítottan egészségkárosító anyagokról, vegyületekről még a hazai megjelenés előtt az Európai Unió Korai Jelzőrendszerétől és az Országos Epidemiológiai Központ Drog Fókuszpontjától is információt kap a hivatal. A mephedronnal kapcsolatosan ilyen riasztás nem érkezett, de szakértők úgy gondolják, hogy a szer használata több - külföldön történt - halálesettel is összefügghet. A bevizsgálás azonban hosszú ideig tart és nagyon drága folyamat, ezért amíg nem igazolható egy vegyület "kártékonysága", addig nem kerül fel a nemzetközi tiltólistára.


Megkérdeztünk egy növényvédőszer nagykereskedést, hogy kapható-e az üzletükben a vegyület. Érdeklődésünkre elmondták, hogy nem forgalmaznak mephedront, sőt a 2010-es engedélyeztetési könyvben sincs benne a szer, vagyis legálisan más üzletekben sem kapható.


Könnyen kialakul a lelki függőség


Ne gondoljuk, hogy a legális kábítószereknek nincsen mellékhatásuk. Zacher Gábor elmondta, a szipózás közvetlen veszélye, hogy eszméletvesztés miatt az ember arcára ragadhat a zacskó és megfullad. Esetleg bódult állapotban rágyújt, ettől belobban a nitrohígító, amely csúnya égési sérülésekkel járhat. A butángáz szívritmuszavart okozhat, az összes többi szernél (hígító, aceton, kéjgáz, bőrtisztító, seb- és motorbenzin) rövidtávon idegrendszeri károsodás is felléphet, amely legtöbbször beszédértésben vagy mozgászavarban nyilvánul meg.


A Kékpont Drogambulancia koordinátora szerint a háztartási vegyületek napi használatával is kialakulhat lelki függőség, emellett fizikai elvonási tünetekről is gyakran beszámoltak a drogambulancián segítséget kérő fiatal páciensek. A legális droghasználók másik nagy csoportjának tagjai általában az idősebb korosztályból kerülnek ki, akik heroinról vagy alkoholról történő leszokás miatt választják a gyógyszereket, és fogyasztják azokat visszaélésszerűen. Az altatóktól és nyugtatóktól függők egy kisebb része azonban régóta csak gyógyszereket használ kedélyállapotuk befolyásolására.



Az általános iskolások 8 százaléka drogozik

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2009-es éves jelentése szerint a 15-29 éves fiatalok 17 százaléka élete során kipróbált valamilyen drogot, a legelterjedtebb szer a marihuána, ezt az altató nem gyógyászati célú fogyasztása és a party drogok követik.
A megkérdezett általános iskolások 8 százaléka jelezte, hogy legalább egyszer drogozott, a szakiskolások között minden hetedik tanuló kipróbált már valamilyen tiltott szert, a szakközépiskolások és gimnazisták között minden kilencedik diák használt legalább egyszer kábítószert. A felsőfokú intézményekbe járók negyedének már volt kábítószeres tapasztalata. Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatai szerint 2008-ban a drogfogyasztás miatt kezelésben lévők száma 14 353 fő volt, körülbelül harmaduk először került a rendszerbe.