A telekommunikáció fejlődése

A füstjelektől a 4G telefonig


A kommunikáció egyidős az emberiséggel és alapvető szerepe volt a civilizációnk kialakulásában.
A telekommunikáció már egy kiterjesztett verziója ennek, hiszen ahogy azt a latin „tele” szócska is sugallja ezt a fajta kommunikációt már nem korlátozza a hallótávolság. Eleinte ehhez a fajta információközléshez legalább látótávolságra szükség volt, de később a technológia fejlődésével ez a korlátozó tényező is elhagyhatóvá vált.

Valamiféle közvetítő közeg természetesen mindig kell, hogy legyen a dologban. És ez eleinte a fény volt, ami a leggyorsabbnak hat, ami igaz is, hiszen a az információ szinte egyazon pillanatban volt észlelhető, mint amikor azt elküldték, de sajnos az áthidalható távolságok itt nagyon korlátozottak voltak.

A cél, hogy a fénysebességű kommunikációt terjesszük ki nagyobb hatótávolságúraKép: 123rf.com

A cél, hogy a fénysebességű kommunikációt terjesszük ki nagyobb hatótávolságúra
Kép: 123rf.com

Később az elektromosság felfedezésével ez változott, de a cél valójában az volt, hogy ezt a fénysebességű kommunikációt terjesszük ki nagyobb hatótávolságúra. A dolog alakul.

Nézzük tehát, hogy milyen utat járt be a távközlés a füstjelektől a mai modern, 4G alapú mobiltelefonálásig.
Optikai alapú távközlés

Ez a kellemes csengésű név valójában nem az üvegszálas technológiát takarja, hanem azt a fajta információtovábbítást, amikor a kommunikáló feleknek még látniuk kellett egymás üzeneteit.

Ezek az üzenetek megjelenhettek füstjelek, fényjelek formájában, de a hajózás területén például a Francia Kelet-India társaságnak köszönhetően az 1700-as évek elejétől zászlókkal is kommunikáltak.

Ennek a technológiának egyértelmű hátránya volt az emberi szem látótávolsága, amit különböző távcsövekkel ugyan lehet bővíteni, de ez még mindig kevés volt, hiszen a legjobb távcső sem tudja leküzdeni például a föld formájából eredő felszíni görbületet, nem is beszélve a szárazföldön a domborzati viszonyokról.

Nelson admirális üzenete, amelyet a Trafalgari ütközet során küldöttKép: Wikimedia

Nelson admirális üzenete, amelyet a Trafalgari ütközet során küldött
Kép: Wikimedia

Az optikai technológiának az utolsó képviselője az úgynevezett redőnyös távíró, mely az egymástól még épp hogy látótávolságra épített őrházakon, illetve azok kivilágított, majd redőnnyel meghatározott módon eltakart ablakain alapul. Ennek hordozható változata a semaphore (karjelző) volt.

Claude Chappe és Abraham-Louis Bréguet szemaforos távjelzője - 1793Kép: 123rf.com

Claude Chappe és Abraham-Louis Bréguet szemaforos távjelzője - 1793
Kép: 123rf.com
Háttérkép: Wikimedia

Az igazi távközlés születése

A távközlés fogalma valójában az elektromosság, illetve az elektromágnesesség megismerésével nyert igazi értelmet. Morse távírója ugyanis már bármilyen távolságba képes volt eljuttatni az üzeneteket, melyeket a róla elnevezett morze-kódokban továbbítanak, így meg is változtatta a világot.

Morzekódokat használó antik távíróKép: 123rf.com

Morzekódokat használó antik távíró
Kép: 123rf.com

Ez első távíróvonalat is Morse hozta létre Baltimore és Washington közt 1844-ben. Ezeken keresztül a gyakorlott távírászok akár percenként 25-30 szavas sebességgel is képesek voltak üzeneteket továbbítani.

Ez pedig már olyan mértékű fejlődés volt az eddigi technikához képest, hogy egy új iparágat is létrehozott. Ekkor jöttek létre az első hírügynökségek (1851-ben Londonban megalakult a Reuters Telegram Company).
Az első telefon

Az első telefon megépítésének dicsőségét világszerte több nemzet is a magáénak vallja, de a technológia legismertebb alakja Alexander Graham Bell. Az ő telefonja 1876 óta – ekkor a philadelphiai világkiállításon bemutatkozva nyert komolyabb ismertséget a készülék - több, mint egy évszázadon át ugyanazon az elven működött.

Alexander Graham Bell telefonjának szabadalmi rajzaKép: Wikimedia

Alexander Graham Bell telefonjának szabadalmi rajza
Kép: Wikimedia

Egészen addig, míg a membrán és a vezetékek egyeduralmát meg nem törte a digitális világ és a mobiltelefonok kora, de addig ez az információtovábbítás technika volt az egyeduralkodó a világ nagy részén.

Az első telefonvonal 1877-ben épült ki Salem és Boston közt mintegy 25 kilométert kötve össze.Háttérkép: 123rf.com

Mobiltelefon

A mobil telekommunikáció a rádióadó/vevő feltalálásával született meg az 1800-as évek végén, de ennek polgári alkalmazására az 1980-as évek elejéig várnunk kellett.

Motorola MicroTAC, 1989 - akkoriban a legkisebb és legkönnyebb mobiltelefonKép: Wikimedia

Motorola MicroTAC, 1989 - akkoriban a legkisebb és legkönnyebb mobiltelefon
Kép: Wikimedia

Magyarországon az első generációs mobiltelefonok 1990-től voltak elérhetőek. Ezek még méregdrágán üzemeltethető, táska méretű készülékek voltak.

Ezeket nevezzük első generációs (1G) mobiltelefonoknak. Az áruk és az üzemeltetési költségeik miatt ezek a rendszerek még csupán az üzletemberek életét segítették, akiknek az azonnali elérhetőség létfontosságú volt, vagy legalábbis olyan mértékű haszonnal járt, hogy megérte cserébe a tetemes ráfordított összeget.Háttérkép: 123rf.com

Nem csak hang, adat is

1990-ben világszerte megjelentek az úgynevezett GSM hálózatok, melyeken már nem csak beszélgethettek a felhasználók, de rövid, szöveges üzeneteket is küldhettek egymásnak (SMS), illetve később multimédiás tartalmakat is (MMS).

Később pedig megjelent a mobiltelefonra optimalizált internet, a WAP isKép: 123rf.com

Később pedig megjelent a mobiltelefonra optimalizált internet, a WAP is
Kép: 123rf.com

Később pedig megjelent a mobiltelefonra optimalizált internet, a WAP is. Ez a rendszer már előrevetítette a modern kor ígéretét, hiszen ennek segítségével már nem csak hang alapú kommunikáció vált lehetővé, moziműsorokat, menetrendeket böngészhettünk, weboldalak egyszerűsített változataihoz férhettünk hozzá.

A 2G hazánkban 1993-tól vált elérhetővé.Háttérkép: 123rf.com

Internet a zsebünkben

A 3G vezeték nélküli adatkommunikációs szabvány, melynek segítségével a mobiltelefonunkon már valóban internetezhetünk is.

Kommunikálhatunk egymással akár videóbeszélgetéssel isKép: 123rf.com.

Kommunikálhatunk egymással akár videóbeszélgetéssel is
Kép: 123rf.com.

Weboldalakon szörfözhettünk, leveleket olvashatunk, válaszolhatunk rájuk, videókat nézhetünk és akár továbbíthatunk is.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez a technológia hozta el számunkra az okostelefonok korát. Ez a korábbi korok embere számára szinte elképzelhetetlen kommunikációs lehetőségeket hozott, hiszen ennek a technológiának a segítségével a föld két különböző kontinenséről is kommunikálhatunk egymással és nem csupán telefonon, de akár videóbeszélgetéssel is.

Ez a technológia lehetővé tette az okostelefonok óriási térhódítását, melyek segítségével a legkülönbözőbb információs rendszerekhez férhetünk már hozzá egy tenyérnyi eszközzel.Háttérkép: 123rf.com

A határtalan kommunikáció

A negyedik generációs mobiltechnológia elképesztő sebességre emelte az elérhető sávszélességet. Ennek a technológiának a használatával komplett nagy felbontású filmeket nézhetünk meg mobileszközeinken akár egy erdő közepén is.

A 4G technológián keresztül folytatott beszélgetések gyönyörű hangminőséget garantálnak.Kép: 123rf.com

A 4G technológián keresztül folytatott beszélgetések gyönyörű hangminőséget garantálnak.
Kép: 123rf.com

Ennek köszönhetően jelent meg az IoT (Internet of Things) fogalma is, ami az internetre kötött okoseszközök hálózatát takarja. Ennek segítségével telefonunkról kommunikálhatunk otthonaink informatikai rendszereivel, mint a termosztátok, okos hűtők, biztonsági rendszerek, és lassan szinte minden elektronikai készülék...

A nagy telekommunikációs cégek pedig ezt a hatalmas sávszélességet arra is használják, hogy a segítségével a hang alapú kommunikációt soha nem látott minőségűre javítsák. A 4G technológián folytatott beszélgetések amellett, hogy gyönyörű hangminőséget garantálnak kisebb fogyasztás mellett, gyorsabban is felépülnek, tehát a kapcsolási idő is gyorsabb lesz. Emellett az internetkapcsolatra nincsenek hatással, tehát az adatforgalmat nyugodtan folytathatjuk a beszélgetés alatt is.Háttérkép: 123rf.com

A fejlődés nem áll meg

Az ember azt hinné, innen nincs hova fejlődni. Pedig mindig van.
Az 5G technológiát már fejlesztik és 2-3 éven belül meg is jelenhet a zsebünkben.

És hogy hova lehet még fejlődni? Legyen elég erre egy érdekes példa: Szakmai körökben az 5G-től azt várják, hogy egy fél kilométeres sugarú területen akár egymillió eszköznek biztosítson egyidejűleg internet hozzáférést a jelenlegi hálózatnál nem sűrűbb antennarendszer segítségével. Ami tehát azt jelenti, hogy közeleg a pillanat, amikor tényleg minden eszközünk internetet használ majd.

Hogy ez jó dolog lesz, vagy rossz, azt majd az idő eldönti, de az biztos, hogy a lehetőségek ezen a téren szinte határtalanok.

Háttérkép: 123rf.com, Pexels.com


Szöveg: Origo
Képek és videók: 123rf.com, Wikimedia, Pexels.com