Egy mázsa libamáj az olimpiára

Vágólapra másolva!
Libamájat, lecsót és paprikát visznek a magyar szakácsok Melbourne-be. A XVI. nyári olimpiai játékokon résztvevő magyar sportküldöttség megfelelő ellátásáról háromtagú szakácskülönítmény gondoskodik majd a távoli Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

"Első és legfontosabb feladatunk, hogy biztosítani tudjuk sportolóink napi 7-9000 kalóriás étkezését" - mondta a kis szakácscsoport várható melbourne-i munkájáról Kurucz Antal, a Vörös Csillag szálló főszakácsa. "Olimpiai gyakorlattal már rendelkezünk, hiszen mindhárman ott voltunk a helsinki olimpián is, s így remélhetőleg nem lesz semmi fennakadás.

Pontosan kidolgozták már például a napi étrendet, s összeállították az étlapot. "Egy biztos, versenyzőink mindent megkapnak Melbourne-ben is, csak úgy, mint itthon" - így a főszakács. Mivel Melbourne-ben majdnem mindent meg tudnak szerezni a magyar konyha számára, kiegészítésül csak száz-száz kiló konzervlibamájat és lecsót, illetve a fűszerfélékből tíz kiló szegedi paprikát visznek magunkkal. Az olimpiai faluban - a hírek szerint - általában minden felszerelés rendelkezésükre áll majd, de néhány speciális konyhai-kellék - például palacsintasütő, fakanál és kisebb alumínium főzőedények - kiszállítása azért szükséges.

A versenyek idején három főétkezés lesz: reggeli, ebéd és vacsora. Azok a sportolók azonban, akiknél edzőik szükségesnek látják, ezen kívül tízórait és uzsonnát is kapnak. A napi étrend igen változatos lesz. Mutatja ezt a kiragadott példa is. Eszerint reggel hideg imbiszt (szardínia, sonka, vaj, hideg sült csirke, sajt, szalámi, libamáj) teát, kávét, vagy kakaót, s ha szükséges bármilyen tojásételt kapnak a versenyzők. A december 1-i további étrend a következő: erőleves, (rántott borsóval), töltött csirke (hasáb-burgonya és vajas zöldborsó körettel), vagy tűzdelt borjúdió (parajjal és rizzsel), vagy serpenyős rostélyos, továbbá vegye saláta, rakott palacsinta, vegyes déli gyümölcs (banán, narancs, stb.) és hűsítő italok (grapefruit, narancslé, málnaszörp). Vacsora: lazacfilé Molnárné módra, zöldborsós borjúszeletek, vegyes lecsós sertésborda, vagy beefsteak tükörtojással, vegyes saláta, diplomata pudding, gyümölcs és hűsítő italok. Ezen kívül minden versenyző naponta tíz deka csokoládét, két citromot és öt deka burgonyacukrot kap.

"Én néhány nappal a versenyzők indulása előtt utazom el Budapestről, mert feladatom az is, hogy Karacsiban és Szingapúrban - a repülőút egy-egy "pihenőhelyén" - friss, meleg magyaros étellel várjam sportküldöttségünket" - mondta Kurucz. Remélem, hogy munkánkat minden tekintetben jól fogjuk végezni, s jutalmunk a versenyzők és vezetők egyöntetű megelégedése lesz."