[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

55 újonc a magyar olimpiai csapatban

1956. október 17., szerda, 10:14

A Magyar Olimpiai Bizottság szerdán este közzétett névsora alapján 106 sportoló képviseli a magyar színeket a melbourne-i olimpián. Közülük 51-en "öregek", azaz már Helsinkiben is versenyzett az érmekért. Az 1952-es bajnokok közül nyolc - köztük a labdarúgócsapat - nem lesz ott Ausztráliában.


Érdekes összehasonlítást tenni az 1952-es helsinki és a most sorra kerülő melbourne-i olimpián szereplő magyar sportküldöttség között. Helsinkiben 15 sportágban 210 férfi és női versenyző indult. Melbourne-ben viszont 11 (a stockholmi lovas olimpiával együtt 12) sportágban indulnak legjobbjaink: a kosárlabda, a labdarúgás, a kerékpár és a súlyemelés marad ki a magyar repertoárból.

Az 1956-os együttesben természetesen igen sokan vannak, akik már részt vettek a helsinki, sőt 1948-ban a londoni olimpián is. Így a 106 főnyi magyar sportküldöttség tagjaiból 51-en indultak Helsinkiben, míg 55 versenyző először szerepel az olimpián.

Különösen sok az újonc a kajak és kenu-versenyzők között, hiszen a most vízre szálló 13 fő sportoló közül 1952-ben csak ketten: Urányi és Parti indultak az olimpián. Öttusában is 3 új versenyző van a magyar csapatban, női tornában viszont csak Kertész Alíz lesz újonc.

A négy év előtti 16 olimpiai bajnok közül nyolcan most nem indulnak: a labdarúgó csapat mellett úszásban Novák Ilona és Novák Éva, öttusában Szendy és Kovács, vívásban Berczelly, Bajcsányi és Papp, vízilabdában pedig az olimpiai bajnokcsapat tagjai közül Antal, Fábián, Hasznos, Lemhényi, Szívós, Szittya és Vízvári. A többi legutóbbi magyar olimpiai bajnok ismét ott lesz a küzdőtéren, és megvédheti a címét

[origo]HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva