[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Közös német és rekorderős ausztrál csapat az olimpián

1956. szeptember 27., csütörtök, 10:59

Hamarosan nyílnak az olimpiai létesítmények Melbourne-ben, ahová közös csapattal érkezik Németország, és ahonnan nem közvetítenek a világ televíziós társaságai a szervezők kizárólagos szerződése miatt.


Weimarban véglegesen úgy határoztak, hogy az idei melbourne-i nyári olimpiai játékokon mintegy 110 főnyi közös német együttes - ökölvívók, vívók, labdarúgók, kenu-versenyzők, atléták, kerékpárosok, vitorlázók, céllövők, nehézatléták, úszók, evezősök, tornászok - indul. A csapat végleges összeállítását október 16-án hozzák nyilvánosságra.

A nyári olimpiai játékok első vendége, a 42 éves Ignac Rügg, aki Svájcból gyalogosan vágott neki a melbourne-i útnak, 30 kg-os csomaggal a hátán már megérkezett a játékok színhelyére. Rügg több mint 19.000 km-es utat tett meg, s ez alatt hét pár cipőt szaggatott el . A vállalkozó szellemű svájci látogató az olimpiai játékok után Ausztráliában szeretne letelepedni.

Az olimpiai falut október folyamán a közönség is megtekintheti. Az olimpiai faluban jelenleg mintegy száz munkás szorgoskodik gyepesítéssel. A legnagyobb feladat még az edzőpályák elkészítése, amelyekkel az esős időjárás miatt erősen elmaradtak.

A melbourne-i új olimpiai úszóstadionban október 25-én, 27-én és 30-án este rendezik meg az ausztráliai úszók olimpiai válogatóversenyét.

Bill Uren, Ausztrália olimpiai csapatának menedzsere és a játékok szervező bizottságának tagja kijelentette, hogy az idei olimpián Ausztrália eddigi legnagyobb és legerősebb csapatával áll ki.

"1952-ben" - mondta - "99 főnyi együttessel hat olimpiai aranyérmet szereztünk Helsinkiben, most azonban nagyobbak az igényeink. Legjobb kilátásai úszóinknak, evezőseinknek, kerékpárosainknak és atlétáinknak vannak." A világrekorderek - Dawn Fraser, Lorraine Crapp, John Handricks (úszók), John Landy és Hec Hogan (atléták) mellett még több versenyzőnek vannak komoly esélyei.

Ausztrália két olimpiai reménysége: John Landy és Bailey szorgalmasan készül a nagy erőpróbára. Landy jelenleg füves pályán kondícióedzéseket tart és csak október elején kezdi meg Melbourne-ban versenyszerű edzéseit. "Háromheti salakpálya-edzés elegendő " - mondta Landy -, "hogy legjobb formámat elérjem."

Bailey amerikai tanulmányainak befejeztével Melbourne-ban akar letelepedni, mert - mint mondta - Sydney-ben nincsenek jó salakpályák. Baileynek azonban még az amerikai szövetség kiadatását is meg kell várnia, amelynek tagja volt amerikai tanulmányai idején.

***

A francia ökölvívók mégis aláírják majd a NOB által előírt nyilatkozatot. A középsúlyú René Cerdan azonban kimarad a csapatból, mert nyíltan kijelentette, hogy hivatásos versenyző akar lenni.

***

Dél-Korea anyagi nehézségek miatt nem fogadta el a melbourne-i olimpiai labdarúgó tornájára szóló meghívást.

***

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia filmhíradó- és televíziós vállalatai elhatározták, hogy bojkottálják a melbourne-i nyári olimpiai játékokat. Mozgalmukhoz újabb európai országok csatlakozása várható. A bojkottra az adott okot, hogy az olimpiai játékok szervező bizottsága egy amerikai cégnek adott kizárólagos filmjogot, míg a többi érdekelt vállalatnak csak napi háromperces, költségmentes felvételt engedélyezett.

[origo]HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva