[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

A magyar kosárlabdázók elítélik az OTSB-t

1956. november 1., csütörtök, 21:24

A magyar kosárlabdázás budapesti szakemberei - mint a Magyar Kosárlabdázók Ideiglenes Forradalmi Bizottmánya - csütörtökön összeültek és fontos határozatokat hoztak.


1./ A magyar ifjúság forradalmi követeléseivel teljes egészében azonosítjuk magunkat, és hódolattal adózunk a szabadságharcban elesett hősök emlékének.

2./ Az ifjúság követeléseinek szellemében elítéljük a magyar sportvezetés eddigi rendszerét, és nem ismerjük el az OTSB-ét a magyar sport vezető szervének.

3./ Addig is, amíg a magyar sportvezetés a forradalom vívmányaként demokratikusan átalakul, ideiglenes jelleggel a szakszövetségek néphez hű vezetőiből, de később a forradalmi ifjúság sporthoz értő hőseiből "ideiglenes forradalmi nemzeti sportbizottságot" kell alakítani.

4./ A volt OTSB mellett működött Országos Társadalmi Kosárlabda Szövetség a mai napon megszűntnek tekintendő.

5./ A kosárlabdasport ügyeinek vitelére és a demokratikus magyar kosárlabdázók országos szövetségének megalakítására ideiglenes intézőbizottságot választ.

6./ Az intézőbizottság munkájának támogatására és ellenőrzésére szakemberekből álló tanácsadó testületet létesítenek.

7./ A kosárlabdázók felhívják valamennyi sportág képviselőit, hogy csatlakozzanak ehhez a határozathoz, és hasonló módon járjanak el.

8./ Felhívással fordul az ideiglenes intézőbizottság a vidéki kosárlabda szakemberekhez, hogy az új szövetségek megalakítását készítsék elő, és az ügyek vitelét olyan szakemberekre bízzák, akik a sportág újjászervezéséhez erkölcsi alappal rendelkeznek.

9./ A megválasztott új vezetők követelik, hogy a sport anyagi alapjait biztosítsák.

10./ Tegyék nyilvánossá a sport állami támogatásának összegét. Biztosítsák az új szakszövetségek részére az önálló költségvetést, és az OTSB-t számoltassák el a sport céljaira rendelkezésre bocsátott összegek felhasználásáról.

11./ Az ideiglenes forradalmi nemzeti sportbizottság egy héten belül üljön össze. Ennek érdekében a sportágak ideiglenes intéző bizottságai két-két tag beküldéséről gondoskodjanak.

12./ Követeljük az OTSB rosszemlékű vezetőinek és a magyar sport "likvidálóinak" haladéktalan leváltását, az olimpiára jogcím nélkül kicsempészett "sportemberek" haladéktalan visszahívását. Az Országos Nemzeti Bizottmány a független Magyarország méltó képviselőiből, a forradalom hőseiből jelöljenek ki új vezetőket. Az olimpián elérendő sikerek nem az eddigi vezetőket, hanem a forradalom hőseit illetik meg.

(MTI)HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva