[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Megalakult az OTSB forradalmi bizottmánya

1956. november 1., csütörtök, 21:27


Az OTSB szerdán megalakult forradalmi bizottmánya csütörtökön délben megtartotta első ülését. Az ügyeket jelenleg a 15 tagú bizottmányból a következő ötös intézőbizottság intézi: dr. Ábrai Zsigmond, Tóth István, Hornyák Endre, dr. Szörényi Lóránd, dr. Tátrai István. A forradalmi bizottmány a következő határozatokat hozta.

1./ Az OTSB ideiglenes forradalmi bizottmánya lelkesedéssel köszönti a szabadságot, amelyet a magyar ifjúság, köztük a sportoló ifjúság vére hullásával vívott ki. Köszönti egyben a Testnevelési Főiskola forradalmi ifjúságát abból az alkalomból, hogy ott is megalakult a forradalmi bizottmány.

2./ A forradalmi bizottmány csatlakozik a magyar értelmiség forradalmi tanácsa felhívásához, a felhívásban foglaltakat következetes magáévá teszi és független, demokratikus, semleges Magyarországot kíván.

3./ A forradalmi bizottmány a forradalom vívmányainak megőrzését gyors, határozott intézkedésekkel kívánja előmozdítani. Megszünteti az OTSB személyzeti főosztályát, a káderanyagok őrzését a forradalmi bizottmány vette át és azokat átvizsgálás után kiadja az érdekelteknek.

4./ A forradalmi bizottmány leváltja a személyi önkormányzat legfőbb megtestesítőjét, Kutas Istvánt, a Sportoktatási Hivatal volt vezetőjét, egyben javaslattal fordul a kormányhoz az OTSB bizottmánya az elnökség tagjainak leváltása tárgyában.

5./ A forradalmi bizottmány helyesli az önálló sportszövetségek, nagy múltú sportegyesületek, önálló egyetemi, főiskolai és középiskolai sportszervezetek megalakítását. A sportszövetségek működésének biztosítása érdekében helyet biztosít számukra az OTSB jelenlegi székházában, mint a magyar sport házában. Azonnali hatállyal megszünteti az MHK testnevelési rendszert, mint amely a magyar nép szellemétől idegen.

6./ A magyar sport szervezeti átalakítása érdekében a forradalmi bizottmány sürgősen javaslatokat dolgoz ki és azokat megvitatás végett a sporttársadalom széles rétegei elé terjeszti.

7./ A forradalmi bizottmány a Népstadion nevét a magyar ifjúság forradalmi harca emlékére "Ifjúság stadionja" névre változtatja át. Felhívja az OTSB-hez tartozó sportlétesítményeket (Ifjúság stadionja, Nemzeti sportuszoda, Műjégpálya, Tatai edzőtábor) dolgozóit, hogy sürgősen alakítsák meg forradalmi bizottmányaikat, és gondosan őrizzék a magyar sport létesítményeit, felszereléseit, nemzeti vagyonunkat.

8./ A magyar olimpiai csapat további útjával kapcsolatban a forradalmi bizottmány a kormány döntését, illetve támogatását kéri.

Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a Prága melletti edzőtáborban tartózkodó magyar olimpiai sportküldöttséget a csehszlovákok "nem kívánatos személyeknek" nyilvánították. Az olimpikonok további utazásával kapcsolatban úgy látszik, hogy különböző akadályok merülnek fel elsősorban az egyiptomi harci cselekmények miatt.

Tekintettel arra, hogy az olimpikonok repülőútja a kidolgozott program szerint arra felé vezetne, kétséges, hogy azt az irányt megtarthatják-e. Amennyiben a francia repülőtársaság nem tudja biztosítani az előre megállapított útirányt, sor kerülhet arra, hogy nyugat felé, vagy esetleg az Észak sarkon keresztül közelíti majd meg a magyar olimpiai küldöttség Melbourne-t, az olimpiai játékok színhelyét.

9./ A Népsportot , a forradalmi bizottmány a továbbiakban nem tekinti az OTSB hivatalos lapjának, annak biztosítása céljából, hogy szabad magyar sportközvélemény hangjának tág teret adjanak.

Az OTSB ideiglenes forradalmi bizottmánya a csütörtökön megalakult Magyar Labdarúgó Szövetség, Játékvezetők Tanácsa és a Magyar Atlétikai Szövetség újra életre hívásával kapcsolatban felhívja az egyes sportágak képviselőit, hogy a legsürgősebben tartsák meg a szakszövetségeik alakuló közgyűlését. A szakszövetségek intéző bizottságai haladéktalanul keressék fel az OTSB forradalmi bizottmányát, hogy az OTSB jelenlegi székházában rendelkezésükre bocsáthassák a működéssel kapcsolatos anyagokat és helyiségeket.

(MTI)HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva