[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Gyengén szerepeltek az öttusázók

1956. november 27., kedd, 14:28

Az olimpia második napján tereplovaglással kezdődtek az öttusa-versenyek. A magyarok gyengén szerepeltek, Benedek Gábor 11., Bódi János 15., Moldrich Antal pedig 30. lett. Csapatversenyben Magyarország az első versenyszám után a 4. helyen áll az USA, Finnország és a Szovjetunió mögött.
November 23-án reggel a tereplovaglással megkezdődtek az öttusa küzdelmei. A versenyzőknek 5000 métert kellett lovagolniuk. A nehéz terep komoly próba elé állította a lovasokat, és csak négyen értek el a 10 perces szintidőnél jobb eredményt. A magyarok gyengén szerepeltek: Benedek Gábor a 11., Bódi János a 15., Moldrich Antal pedig csupán a 30. helyen zárt.

"Keserűség és balszerencse kísérte öttusázóink első számát" - mondja Sárkány István, az öttusázók edzője. "A lovaglásnál Moldrich igen gyenge lovat kapott. A cél előtt az állat összerogyott. Így a csapat olyan ponthátrányba került, hogy behozása szinte lehetetlennek látszik." "Amolyan vadlovak voltak ezek" - magyarázza Benedek Gábor , aki a három magyar közül elsőként ért célba. "Nagyon goromba pálya volt, szálltak is el a lovasok rendesen" - teszi hozzá Ferdinándy Géza tartalékos öttusázó.

Moldrich Antal  gyenge helyezése valószínűleg annak köszönhető, hogy rosszul számította ki lova erejét. "Kiemelkedő eredményt szeretett volna elérni" - mondja Benedek, a csapattárs. "Az öt kilométeren azonban kihajszolta a lovát." Moldrich számára végül az utolsó akadály, a tavon való átgázolás bizonyult végzetesnek. "Jött az utolsó akadály, a tóba be, a tóból ki. Tóni beugrott, és aztán eltűnt a vízben" - meséli Benedek.

"Moldrich szívós versenyző volt, hatalmas termetű, így aztán nagy súlyt is cipelt" - magyarázza Bódi János . "Üvöltöttünk szegénynek már ötszáz méterről, hogy 'vedd föl a lovat'. De ő teljes sebességgel ugratott bele a tóba, a víz lefékezte a ló lábát, és ő átesett."

Még nem tudjuk, hogy az első verseny gyenge eredményét az öttusa többi számában helyre lehet-e hozni. Magyarország a negyedik helyen, csak egy hajszállal maradva le a dobogótól. Az öttusa küzdelmeit november 24-én, szombaton a vívással folytatják.


1. Gyengén szerepeltek az öttusázók

2. Részletes eredményekHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva