[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Róka ötödiknek gyalogolt a célba

1956. november 24., szombat, 14:27

Az atlétika versenyek nem a magyaroknak hoztak aranyesőt: Szentgáli Lajos kiesett a 800 méteres síkfutás középdöntőjében, Földessy Ödön pedig távolugrásban veszítette el a magyarok esélyét a további versenyzésre. Róka Antal az 50 km-es gyaloglóversenyben ötödiknek ért a célba - húsz perccel az új-zélandi színekben induló első helyezett után.
Gyönyörű az idő az olimpia harmadik napján. Már délelőtt sok néző gyűlt össze a stadionban, hogy figyelemmel kísérje az atlétikai versenyek folytatását. A távolugrók a stadion gyepszőnyegének két oldalán, a kalapácsvetők a pálya közepén, a rúdugrók pedig a zászlórúd melletti oldalon kezdték meg a vetélkedést.

A magyarok mind a távolugró, mind a kalapácsvető-számban érdekeltek voltak. Csermák bejutott a kalapácsvetők döntőjébe, Földessy Ödön viszont nem ugrotta meg a 7.15 m-es szinttávolságot, így kiesett. Bár a távolság nem volt nagy, a 39 versenyzőből csupán 13-nak sikerült teljesítenie, így az elődöntő erős rostának bizonyult. Földessy 698 cm-t ugrott.

"Reménykedtem abban, hogy össze tudom szedni magam, de hát hiába, olyanok voltak a lelki körülmények, hogy képtelenség volt. Ráadásul hirtelen jött az értesítés, hogy utazhatok, és addigra nekem már véget ért a szezon" - mondja Földessy.

A döntőbe jutottak közül a legjobb eredményt a lengyel Grabowski érte el 7.52 méteres ugrással. Jól szerepeltek még az amerikai, a szovjet és a brit versenyzők is.

Délután fél 2-kor rajtolt az 50 km-es gyaloglóverseny 21 résztvevője. Az első két kört még a stadion salakpályáján tették meg, majd a városban kijelölt versenypályán folytatták a küzdelmet. A melbourne-iek az útvonal köré gyűltek, hogy ott biztathassák a versenyzőket. Magyar indulók is voltak a gyaloglóversenyben: Róka Antal és Somogyi János.

Róka Antal a négy és fél órás verseny után végül ötödiknek ért a célba, Somogyi viszont 35 km után feladta a versenyt, pedig ott még a kilencedik helyen állt. A gyaloglóversenyt a brit születésű, ám új-zélandi színekben induló Norman Read nyerte meg, aki 4:30:42.8 óra alatt tette meg az 50 km-t. Ugyanezt a távot a magyar Róka 4:50:09 óra alatt teljesítette.

A győztes Read 25 éves, és két évvel ezelőtt hagyta el hazáját. Korábban brit ifjúsági bajnok és csúcstartó volt.

Míg a gyaloglók a városban versenyeztek, a stadionban továbbfolytak a mérkőzések. Lezajlottak a 400 méteres gátfutás, a 100 méteres női és férfi síkfutás döntői. Délután 4-kor kezdődött a 800m síkfutás középdöntője, amelyben a magyar Szentgáli Lajos is indult. Az első futamban indult, azonban csupán az ötödik helyen ért célba. Ez nem volt elég a továbbjutáshoz, mert a két futamból az első négy-négy helyezett mehet tovább. Mindkét futamot amerikai versenyző nyerte: Cortney 1:53.6 perccel és Sowell 1:50 perccel. Szentgáli eredménye 1:53.9 perc volt.


1. Róka ötödiknek gyalogolt a célba

2. EredményekHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva