[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Párbajozóink a négyes döntőben

1956. november 28., szerda, 14:30

Jól kezdett a párbajtőr-csapat, gyors győzelmek után a legjobb négy közé került. A holnapi döntőn kiderül, hogy a párbajtőr-csapat jobb helyezést tud-e kivívni magának, mint a harmadik helyen végző tőrözők. A nagy ellenfelek - Franciaország és Olaszország - most is ott vannak a páston.


November 28-án reggel tíz ország válogatott csapatának részvételével megkezdődtek a párbajtőrcsapat küzdelmek. A magyarok Kolumbia ellen kezdtek, és sikerült is 14:2-re legyőzni a dél-amerikai csapatot. Majd Svédország ellen 9:5-re győztek, és ezzel kiharcolták a továbbjutást. Meglepetésnek számít, hogy a selejtezőkből Svédország és az Egyesült Államok nem jutott tovább.

Az elődöntők csoportmérkőzéseit sorsolással döntötték el, eszerint az "A" csoportban Magyarország először Belgiummal mérkőzik, majd Olaszországgal, míg a "B" csoportba Anglia, Franciaország és a Szovjetunió került. A magyar vívók folytatták a győzelemsorozatot: 11:5 arányban legyőzték Belgiumot.

Furcsán alakult a körmérkőzések további menete. A belgák, akik kikaptak a magyaroktól, diadalmaskodtak az olaszok felett, az itáliai csapat azonban 9:3-ra megverte a magyarokat. Így mindhárom együttesnek egy-egy győzelme és egy-egy veresége volt, ezért az egyéni győzelmek száma döntötte el a továbbjutást: az olaszoknak 17, a magyaroknak 14, a belgáknak pedig 13 győzelme volt, és ezzel végül Olaszország és Magyarország került a négyes döntőbe.

A "B" csoportban egyszerűbben dőlt el a továbbjutás sorrendje, a Szovjetunió csapatát ugyanis mind a brit, mind a francia vívóválogatott könnyű versenyben legyőzte. (nagy-Britannia-Szovjetunió 10:6; Franciaország- Szovjetunió 9:7) Így ebből a csoportból Nagy-Britannia és Franciaország csapata jut tovább a holnapi döntőbe, amely az indulókat elnézve izgalmas összecsapásnak ígérkezik. A világ hagyományosan legjobb vívó-országai mérik össze ügyességüket. Négy nappal ezelőtt a tőrbajnokság döntőjén ugyanezek a nemzetek már találkoztak. Akkor az olaszok szerezték megy az első helyet, a franciák vitték az ezüstérmet, és a magyaroknak jutott a bronz. Most nagy kérdés, hogy tud-e a magyar csapat feljebb lépni a dobogón? Holnap kiderül.HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva