[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Szabó negyediknek futott be

1956. november 28., szerda, 15:24

Szabó Miklós negyedik lett az 5000 méteres síkfutásban. "Nem számítottam ilyen jó helyezésre" - mondja Szabó, aki jelenlegi kondíciója alapján az ötödik vagy a hatodik helyre becsülte magát. Az első helyen az a Kuc végzett, aki 10000 méteren Kovács "Bütyök" előtt szerezte meg az elsőséget.


Nagy figyelem övezte a mai 5000 méteres síkfutó-versenyt. Szakemberek, szurkolók nagy érdeklődéssel várták a szovjet Kuc, az angolok és a magyarok pompásnak ígérkező küzdelmét. Nem is csalódtak. Az eddigi egyik legnagyobb szabású versenynek voltak szemtanúi, amelyen Kuc második olimpiai győzelmét szerezte.

Kuc, mint egy gőzmasina, robogott végig a távon. A robosztus tengerésztiszt 80 méteres előnnyel ért a célba a második helyezett előtt. Két körrel a cél előtt 50 méter volt az előnye. Utána következett az angol Ibbotson és a szintén angol Pirie. Nem sokkal később Ibbotsont Pirie váltotta fel a második helyen, de látszott, hogy az angoloknak semmi esélyük sincs. A célegyenesben a szovjet futó hatalmas hajrát vágott ki, és 80 méterrel szakította át Pirie előtt a célszalagot. A két magyar, Szabó és Tábori nem volt versenyben az első helyekért.

A szovjet futó jelenleg 29 éves, és csak négy éve foglalkozik sporttal. Nem gondolt rá, hogy valaha is futó legyen, míg egyszer játékból beugrott egy csapatbajnoki versenybe. Az egységnek nem volt negyedik futója, és őt kérték fel versenyzésre. Hajója késve érkezett a kalini kikötőbe, és mire a stadionba jutott, a startpisztoly már eldördült. Ő bakancsban, tengerész-egyenruhában futotta le a távot, és jó eredményével a csapatot győzelemhez segítette. Aztán megmaradt futónak. Jelenleg is dolgozik tengerésztisztként. Kuc rendkívül erős fizikumú, erős testfelépítésű futó. 173 cm magas, s a versenyek idején súlya 70-71 kg, de télen eléri a 73-77 kg-ot is. Üzbegisztánban készült fel az olimpiára. Idei legjobb eredménye 5000 méteren 13:39.6 p volt, ezzel az időeredménnyel nyerte az olimpiai aranyérmet is. Az eddigi csúcs 14:06.6 p volt, amelyet Zatopek tartott.

Kuc után végzett a két angol, Pirie (13:50.6 p) és Ibbotson (13:54 p), utánuk következett a magyar Szabó Miklós (14:03.4 p). Tábori László a hatodik lett (14:04.8 p). "A lehető legjobb állapotban álltam rajthoz" - mondja Szabó, aki úgy érzi, amit lehetett, kihozott magából a versenyen. "Utólag az volt az érzésem, hogy a legjobb formámban a második helyért harcolhattam volna."

Ma került sor a női gerelyhajítás versenyére, amelyen a magyarokat Vígh Erzsébet képviselte. A selejtezőszint 43 méter volt, amit a 19 indulóból 14-en teljesítettek, köztük Vígh Erzsébet (44,60m) is. A döntőben a szovjet Januseva remekelt. A szovjet atlétanő nagyszerű biztonsággal, kimagasló sorozattal szerezte meg az aranyérmet, és állított fel 53.86 méteres dobásával új olimpiai csúcsot. A volt olimpiai bajnoknő Zatopkova és a magyar Vigh Erzsébet idei formáján jóval alul szerepelt.HÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva