[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Vérfürdőbe torkollt a magyar-szovjet meccs

1956. december 6., csütörtök, 9:26

Lefújta a svéd bíró a magyar-szovjet vízilabdameccset, miután valóságos lincshangulat alakult ki a tömött stadionban. Zádor Ervin, akit a szovjet Propokov lekönyökölt, most kórházban. A szovjet csapatot rendőröknek kellett kimenekíteniük a közönség felháborodása elől az öltözőkbe. A vízilabdások a medencében végezték be, ami október 23-án elkezdődött: megsemmisítő 4-0-s vereséget mértek a tehetetlenül dühöngő szovjet csapatra.


"Öld meg a rohadt oroszt!"

A hatezer férőhelyes melbourne-i stadionba nyolcezer néző préselődött be a magyar-szovjet vízilabdameccset várva. A magyarok Bolvári Antalt, Gyarmati Dezsőt, Kárpáti Györgyöt, Markovits Kálmánt, Mayer Mihályt, a zseniális kapust, Boros Ottót, és a legfiatalabb játékost, Zádor Ervint állították föl a mai tétmeccsre. Bár az olimpiai aranyérmet eldöntő meccset csak holnap játsszák, érezni lehetett a levegőben a magyar-szovjet összecsapás súlyát.

"A végsőkig feszült idegekkel sorakoztunk fel a parton. Markovits Kálmán falfehéren állt mellettem" - mondja Gyarmati Dezső. Éppen Markovits ötlete volt, hogy ma új taktikával játsszanak a szovjetek ellen. A Melbourne-ben eddig veretlen magyar válogatott az erős német és olasz csapatot is 4:0-ra tudta megverni, de a szovjetek elleni meccsre fel kellett készülni. "A tényleges ellenfél az orosz és a jugoszláv válogatott" - mondja Kárpáti György. "Ellenük nem ugorhatunk a biztos győzelem tudatában vízbe. A német és olasz csapat egy klasszissal gyengébb, mint az orosz" - állítja a magyar pólós.

A szovjet válogatott titkos fegyvere a drabális testalkatú center, Msvenieradze volt. Ha őt sikerül lefogni, a magyarok előtt nyitva az út az olimpiai aranyérem felé. Őrizni kell a szovjetet - így született meg az ötlet Markovitsék fejében, hogy másnap zónavédekezéssel játsszanak. Gyarmati Dezső és Mayer Mihály vállalták a feladatot, hogy semlegesítik Msvenieradzét. A magyar válogatott merészen újított technikáján anélkül, hogy ezt előtte élesben kipróbálhatta volna. Aki mer, az nyer - ez a magyar-szovjet meccs esetében is bejött. A szovjetek Msvenieradze nélkül nem tudtak gólt szerezni, csupán messziről lődözgettek a kapura. Eközben a magyarok négy gólt varrtak be a szovjetek hálójába. Bevált a frissiben bevezetett módszer, a magyar retesz kiválóan működött. A szovjetek felbőszültek, és egyre keményebben oda-oda ütögettek a magyar játékosoknak a víz alatt.

Az egész stadion a magyar válogatottnak szurkolt. Nemcsak az ausztráliai magyarok, hanem maguk az ausztrálok is annak a kis nemzetnek a pártjára álltak, amely kiállt a Szovjetunió ellen. A közönség tombolva biztatta a magyarokat, a szovjetek összes labdaérintését meg hangos füttykoncerttel kísérte. "Tapintható volt a gyűlölet" - mondja Oscar Charles (Csuvik Oszkár) magyar származású ausztrál vízilabdázó, aki most az ausztrál állami rádiónak tudósít az olimpia mérkőzéseiről. A felhevült tömegben különböző nyelveken lehetett hallani erőteljes bekiabálásokat, de az "Öld meg a rohadt oroszt!" volt az egyik vezető szólam.


1. "Öld meg a rohadt oroszt!"

2. "Végsőkig felgyorsított Wagner"

3. K. O. ZádornakHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva