[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Hazatérés: 48 fővel kevesebben

1956. december 8., szombat, 18:24

Kart karba öltve vonultak fel a nemzetek sportolói a XVI. Nyári Játékok utolsó napján a melbourne-i Központi-stadionban, de az éremtáblázat szerint 4. helyezett, pontversenyben 5. magyar csapat hivatalosan már nem volt jelen. December 7-re virradóra indult el olimpikonjaink első csoportja Magyarország felé, majd következő nap délben követte a másik. A magyar küldöttség erősen megcsappant: 48 sportolóval könnyebben szállt fel a repülőgép.


Véget ért a rekordok olimpiája

Éremtáblázat:
Magyarország a 4., Keleti Ágnes a legeredményesebb
Pontverseny: Magyarország az 5.
A rekordok olimpiája
16 napos küzdelemsorozat után december 8-án véget értek Melbourne-ben a XVI. Nyári Olimpiai Játékok. Az olimpiai játékok utolsó napján már csak két esemény szerepelt a programban: előbb a Jugoszlávia - Szovjetunió labdarúgó bajnoki döntő mérkőzést játszották le, majd sor került a záróünnepségre. Az ünnepélyt most rendhagyó módon rendezték: egy kínai kisfiú ötlete ugyanis az volt, hogy a sportolók ne országonként vonuljanak fel, mint a nyitóünnepségen, hanem összekeveredve és egymást átkarolva.

"Kedves Uram! Én kínai fiú vagyok" - írta a 17 éves John N. Wing levelében. "Azt javaslom, iktassanak be a záróünnepség műsorába egy felvonulást, és ez különbözzék attól, amelyet a megnyitón láttunk." A fiú ötlete most megvalósult: a különböző nemzetek sportolói elvegyülve, már-már rendezetlenül, de szélesen mosolyogva hömpölyögtek a stadionban a záróünnepség legszebb perceiben. (A magyar csapat ezen már nem vett részt hivatalosan.) Öt világrész nagyszerű férfi és női sportolóinak találkozója ezúttal is bebizonyította, hogy az olimpia a hagyományokhoz híven a békét, a különböző nemzetek fiainak és leányainak sportvetélkedését igyekszik minél jobban elősegíteni.

A sportolók és a nőzők 16 nap után most búcsút vettek egymástól. Izgalmas olimpia volt, amelyen színvonalas találkozók láthattunk. Ezt bizonyítja, hogy egyre-másra dőltek meg a régi világ és olimpiai rekordok. Magyarország sportolóinak sem kell szégyenkezniük. Bár az indulás előtt kirobbant forradalom rányomta bélyegét a felkészülésükre, a nehéz körülmények között is elért 26 érem (9 arany-, 10 ezüst-, 7 bronz) mutatja, hogy ezek a sportolók az élmezőnybe tartoznak. Az olimpiai játékok legeredményesebb versenyzője pedig nem már, mint a magyar tornásznő, Keleti Ágnes volt, aki négy arany- és két ezüstérmet szerzett.

A Times dicséri a magyar sportolók olimpiai szereplését. Megemlíti, hogy fogyatékos felszereléssel, kevés edzéssel és rossz idegállapotban is nagyszerű sikert arattak. Sportszerű viselkedésük bámulatba ejtett mindenkit. A magyarok többet tettek az olimpiai eszméért, mint bárki más - írja az angol lap.


1. Véget ért a rekordok olimpiája

2. Indulás haza - megfogyatkozvaHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva