[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Kutast visszafordították a határon

1956. október 31., szerda, 8:12

Október 29-én a Magyar Olimpiai Bizottság közleményben tudatta, hogy - más politikai vezetőkkel együtt - Kutas István nem kísérheti az olimpiai csapatot Melbourne-be. A nagyhatalmú sportvezető akkor ébredt tudatára időleges trónfosztásának, amikor nem engedték át a határon. A vezetőségből egyedül Hegyi Gyula, az OTSB elnöke tarthatott a sportolókkal.
"Mindenkinek sorba kellett állni a híd előtt, és a Hegyi a Kutast nem engedte át" - emlékszik vissza Székely Éva, a híres úszónő. "Pista azt kérdezte Gyula bácsitól: 'ugye tudja Hegyi elvtárs, hogy a halálba küld vissza?' Mire Hegyi azt felelte, hogy nem bánja." Szabó Miklós hosszútávfutó úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy Hegyi Gyula fordult oda Kutashoz. "Kutas elvtárs, ugye tudod, hogy te csak eddig kísérhetted a csapatot?"

Nádori László, az öttusázók vezetője szerint Kutas számíthatott erre, de igazán akkor döbbent rá, hogy nem megy, amikor nem engedték át a komáromi hídon. "Egyenként, név szerint szólítottak mindenkit. 'Mehet, mehet, mehet' - mondták. Kutas akkor már tudta, hogy ő marad, mert megfogta a vállam, és azt mondta: 'Látod, nem enged át'. Pedig neki megváltás lett volna, ha átlépheti a határt, hisz Pesten sokan keresték. Hegyi félt tőle, de félt a sportolók egy részének haragjától is. Papp Laci csak annyit mondott: 'ha jön, akkor én leszállok a buszról'.

Kutas István ellentmondásos személyiség volt, és abban a bizonytalan politikai légkörben jelenléte nem kívánatossá vált. "Meggyőződésem, hogy függetlenül attól, hogy Hegyi Gyula bácsi elismerte Kutas szakmai tekintélyét, abban a helyzetben úgy érezte, hogy mentalitásával nincs helye az olimpiai csapatban" - magyarázza Markovits Kálmán.

"Kutas külön kocsival utazott, ez is egy jele volt annak, hogy már nem tartozott a csapathoz" - mondja Nádori. "Gyarmati Dezsőnek volt egy Volkswagen kocsija, abban utaztunk Komáromig" - emlékszik Markovits. "Űzött vadként tekergette a nyakát, félelem áradt belőle" - emlékszik Nádori László. "Hegyi helyében én azért legalább a határon átvittem volna." Gyarmati Dezső egyenesen azt gondolja, embertelen cselekedet volt Hegyi Gyula részéről otthagyni Kutast. "Kutas az életét próbálta menteni" - magyarázza. Gyarmati azt is hallotta, hogy Kutas ÁVH-s lett volna, bár mint mondja, pontos értesülései nincsenek. Arról sem volt tudomása, hogy Kutas valakit megölt volna.


1. Kutast visszafordították a határon

2. Kutast visszafordították a határonHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva